Eerste passagiersvlucht na aanslag Brussels Airport opgestegen

Op Brussels Airport is zondag om 13.42 uur de eerste passagiersvlucht vertrokken sinds de aanslagen van 22 maart. Het toestel van Brussels Airlines steeg op met bestemming het Portugese Faro.

Vlucht SN1901 wordt symbolisch uitgevoerd met het Magritte-vliegtuig van Brussels Airlines, dat pas daags voor de aanslagen was onthuld op de luchthaven. Aan boord zit een tachtigtal passagiers. "Er zijn geen annulaties geweest, alle passagiers die moesten vertrekken, zijn er", luidt het bij de luchtvaartmaatschappij.

Het vliegtuig taxiede voor vertrek langs een erehaag van de hulpdiensten, in herinnering van de dubbele bomaanslag die twaalf dagen geleden plaatsvond in de vertrekhal van de luchthaven.

"We wijken niet voor blind, beestachtig terrorisme. We zullen altijd sterker terugkomen", zei Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport, tijdens een korte ceremonie voor de luchthavengemeenschap.

"We zijn meer dan gewoon 260 bedrijven, meer dan 20.000 werknemers: we zijn één hechte familie", sprak Arnaud Feist, de CEO van de luchthaven, die gemeenschap toe. "Dankzij jullie kunnen we vandaag een boodschap van hoop verspreiden. De heropening van het passagiersverkeer vormt een belangrijk symbolisch moment. We moeten de wereld tonen dat we er opnieuw staan, sterker dan ooit."

Zondag zijn in totaal zes vluchten gepland op de luchthaven: drie heen- en terugverbindingen naar Faro, Athene en Turijn uitgevoerd door Brussels Airlines. Er vertrekken 230 reizigers en er komen er 250 toe, luidt het bij de luchtvaartmaatschappij.

Onder meer de minister van Mobiliteit Jacqueline Galant en van Defensie Steven Vandeput waren zondag op de ceremonie voor de eerste passagiersvlucht aanwezig, net als toplui van luchtvaartmaatschappijen als Brussels Airlines en Jetairfly, van luchtverkeersleider Belgocontrol, en de topman van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB, Brieuc de Meeus. Behalve in de vertrekhal van Brussels Airport was er op 22 maart ook een aanslag in het Brusselse metrostation Maalbeek.