Greg Van Avermaet doet zijn verhaal na zware valpartij en breuk

Print

De 100ste Ronde van Vlaanderen zorgde al snel voor een enorme Belgische opdoffer. Nadat Benoot al had moeten opgeven, ging op honderd kilometer voor de meet Greg Van Avermaet onderuit. Ook de favoriet moest dus opgeven. Van Avermaet zal zes tot acht weken out zijn en mist zo de rest van het wielervoorjaar. "Het hoort erbij, alleen had ik het op dat moment niet verwacht", reageerde hij teleurgesteld.

Volg hier LIVE de 100ste Ronde van Vlaanderen!

Op iets meer dan honderd kilometer van de streep ging vier renners van BMC tegen de vlakte en onder hen ook Greg Van Avermaet, één van de favorieten. De winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad en de Tirreno-Adriatico gooide gefrustreerd zijn helm weg en moest snikkend de koers verlaten. In het ziekenhuis van Zottegem werd een breuk aan zijn rechtersleutelbeen vastgesteld, waardoor hij een poosje out zal zijn en al zeker de volgende klassiekers zal missen. Te beginnen met Parijs-Roubaix van volgende week zondag. "Greg kan twee tot drie weken niet fietsen en kan over zes tot acht weken in competitie terugkeren", aldus Max Testa van de medische staf van BMC.

Reactie Van Avermaet

"Je weet dat dit kan gebeuren, het hoort erbij", vertelde Van Avermaet ons. "Alleen had ik het op dat moment niet verwacht, het was al een zware koers geweest. Een ploegmaat van mij haakte in bij de renner die voor mij reed. Ik zat daar vlak achter, want hij wilde me vooraan het peloton naar de Haaghoek brengen. Het is ambetant als je op deze periode mikt. En ik was heel erg goed."

"Ik probeerde om terug op te staan, maar het is simpel, als je iets gebroken hebt gaat dat gewoon niet. Het zal wel enkele dagen duren vooraleer ik dit bovenop kom en hopelijk kan ik sterker terugkomen, maar natuurlijk voor mij is dit grote ontgoocheling. De Ronde, Roubaix en de Amstel missen, de belangrijkste wedstrijden van het jaar, dat is niet fijn, maar ik zal er mee moeten leren omgaan en hopelijk kom ik sterker terug.”

Van Avermaet brak zijn rechtersleutelbeen. “En daarnaast liep hij schaafwonden op over het ganse lichaam”, aldus de teamaerts. “Hij heeft gelukkig geen hersenschudding. Hij zal nu zo snel mogelijk geopereerd worden aan dat sleutelbeen om het herstel zo snel mogelijk te bevorderen. Vermoedelijk moet hij drie a vier weken van de fiets blijven en over zes weken kan hij wellicht weer in competitie treden.”

Ook Michael Schär werd overgebracht naar het ziekenhuis, Phinney en Oss konden wel hun tocht verderzetten. Met Dries Devenyns  gaf nog een derde Belg op, nog voor de finale losbarstte. Maar deze opgave kwam niet als een grote verrassing aangezien de renner van IAM Cycling vooraf al onzeker was door ziekte.

Meer sportnieuws