Ronde van het Baskenland zoekt opvolger voor Joaquim Rodriguez

Foto: Photo News

Ronde van het Baskenland zoekt opvolger voor Joaquim Rodriguez

Print

In het Spaanse Baskenland begint morgen/maandag de 56e editie van de Ronde van het Baskenland (World Tour). Vorig jaar kroonde Joaquim Rodriguez zich tot eindwinnaar. Ook nu is hij één van de favorieten, al verschijnen ook Alberto Contador en Nairo Quintana, eindwinnaar van de Ronde van Catalonië, aan de start.

Wielrennen op Sportwereld.be

Quintana pakte in zijn eerste koers op Europese bodem meteen de eindzege in de Ronde van Catalonië, ook nu is hij één van de favorieten. De Colombiaan pakte het eindklassement in 2013 en vindt in deze editie, met nog meer kilometers bergop, een parcours op zijn maat. Dan moet hij uiteraard afrekenen met Alberto Contador, al drie keer eindwinnaar, in 2014, 2009 en 2008. El Pistolero moest zowel in Parijs-Nice, als in de Ronde van Catalonië vrede nemen met een tweede plaats in het eindklassement.

“Ik verwacht me aan een harde koers”, zegt Contador. “Elke etappe wordt zwaar, het wordt zaak om altijd alert te koersen en bovendien zien de weersvoorspellingen er niet al te best uit en wordt regen voorspeld de ganse week. Dat zal zeker ook zijn rol spelen. Ik kan veel favorieten noemen en ik ben zeker één van hen, maar ook Quintana, Rodriguez, Daniel Martin en Fabio Aru horen in dat lijstje thuis, net zoals een Henao of Thibaut Pinot. Dit is een wedstrijd die moeilijk te controleren valt en er kunnen ook altijd verrassingen zijn. Zelf kijk ik uit naar deze laatste koers vooraleer ik een korte pauze inlas. Na de Ronde van Catalonië nam ik wat rust, dus het wordt afwachten hoe de benen zullen reageren. Dit is een koers die me ligt en ik ben gemotiveerd om goed voor de dag te komen.”

Voor heel wat renners is de Ronde van het Baskenland ook een voorbereidingskoers richting de Ardense klassiekers. Dat is het geval voor Tim Wellens, ritwinnaar in de jongste Parijs-Nice. “Ik start in de Ronde van het Baskenland met maar één doel voor ogen: de Ardennenklassiekers”, zegt de kopman van Lotto-Soudal. “Naar mijn gevoel is deze koers dé perfecte voorbereiding omdat je veel steile klimmetjes moet verwerken. Een goed klassement rijden is helemaal niet de bedoeling. Als ik een rit kan winnen zou dat heel mooi meegenomen zijn, maar ook dat is geen doel op zich. Ik bekijk het dag per dag en als ik mij goed voel zal ik zeker de benen eens testen. Een rit winnen zal echter niet gemakkelijk zijn, er staat een heel sterk deelnemersveld aan de start en alle renners zullen in topvorm zijn. In Parijs-Nice was ik in staat om een aantal sterke mannen te kloppen in de laatste etappe, misschien doet die kans zich volgende week ook voor.”

Rittenschema:

04/04 Rit 1: Etxebarria - Markina-Xemein (144 km)

05/04 Rit 2: Markina-Xemein - Baranbio-Garrastatxu (Amurrio) (174.3 km)

06/04 Rit 3: Vitoria-Gasteiz - Lesaka (193.5 km)

07/04 Rit 4: Lesaka - Orio (165 km)

08/04 Rit 5: Orio - Arrate (Eibar) (159 km)

09/04 Rit 6: Eibar - Eibar (ITT) (16.5 km)

Meer sportnieuws