© REUTERS (archief)

“Britse dokter dopeerde 150 topsporters”

Een groot dopingschandaal dreigt de Britse sportwereld op zijn grondvesten te doen daveren. In The Sunday Times geeft een dokter uit Londen toe dat hij liefst 150 topsporters heeft bevoorraad met doping. Het zou gaan om voetballers uit de Premier League, renners die de Tour hebben gereden, tennissers, een cricketspeler en kampioenen in de gevechtskunsten. Namen worden echter niet genoemd.

Mark Bonar, de 38-jarige dokter rond wie het verhaal draait, doet zijn bekentenissen tegenover undercoverjournalisten van The Sunday Times. Hij vertelt hoe hij de afgelopen zes jaar een “geheim netwerk van cliënten” had die zijn praktijk bezochten. Daarbij waren onder andere spelers van Arsenal, Chelsea en Leicester City. Niet alleen Engelsen maar ook buitenlanders zouden de dokter hebben opgezocht. Bonar zou de sporters verboden producten als epo, steroïden en groeihormonen hebben toegediend.

The Sunday Times noemt geen namen en benadrukt in het artikel dat er, behalve de getuigenis via de verborgen camera, geen enkel hard bewijs is dat Bonar daadwerkelijk met de topsporters heeft samengewerkt.

Het Britse antidopingagentschap UKAD laat in een reactie weten een onderzoek te zullen opstarten. De organisatie meldt daarnaast dat er al in 2014 een eerste onderzoek tegen Bonar werd gevoerd, na verklaringen van een klokkenluider, maar dat er toen geen bewijzen werden gevonden.

Meer sportnieuws