Honderden nieuwe migranten komen vanuit Turkije in Griekenland aan

Foto: AP

Honderden nieuwe migranten komen vanuit Turkije in Griekenland aan

Print

De vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland houdt aan. Hoewel illegale migranten vanaf maandag teruggestuurd worden naar Turkije, zijn de voorbije 24 uur 514 asielzoekers op Griekse eilanden in de Egeïsche Zee toegekomen, zo heeft de Griekse staf voor de vluchtelingencrisis zondag meegedeeld.

Volgens de crisisstaf zijn ruim 52.500 vluchtelingen en migranten in Griekenland gestrand sinds de Balkanlanden hun grenzen sloten voor mensen zonder geldig paspoort en visum. Migranten die geen recht op asiel hebben, worden vanaf maandag van de Griekse eilanden Lesbos en Chios naar Turkije teruggebracht krachtens een overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije.

Migranten die teruggestuurd dreigen te worden, protesteerden op Lesbos en Chios en spraken van “deportaties”. Honderden asielzoekers die vrijdag uit een vluchtelingenkamp op Chios braken, hingen zondag in de grootste haven van het eiland rond. Ze eisen dat ze naar het Griekse vasteland worden gebracht en niet naar Turkije worden uitgewezen. “Anders gooi ik me in de zee”, zei een jonge migrant zondag op de Griekse tv.

Op Lesbos is naar verluidt alles in gereedheid gebracht voor de uitwijzingen naar Turkije. Franse politieagenten zijn volgens mediaberichten zaterdag op het eiland aangekomen.

In en rondom het vluchtelingenkamp van Idomeni aan de Macedonische grens kwam het zaterdag overdag en ‘s nachts tot schermutselingen tussen migranten. Reporters ter plaatse meldden dat ook journalisten met messen bedreigd werden wanneer ze de botsingen wilden filmen.

.

Nu in het nieuws