© Hollywood in't echt

© VTM

1 / 2

“In Amerika is de band met onze kinderen nog hechter geworden”

In oktober, de dag na de laatste opname van Rijker dan je Denkt, stapte de familie Coppens het vliegtuig op richting de Verenigde Staten. Staf nam vrouw Monique en kinderen Beau (8) en Nora (6) mee, Mathias zijn echtgenote Sarah en hun kinderen Lowis (7) en Marcel (5). Op 20 maart zetten ze weer voet op Belgische bodem. “Het idee voor Hollywood in ’t Echt is ontstaan uit onze jeugdherinneringen”, vertellen Staf en Mathias.

tom vets

“Wij keken vaak naar spectaculaire Amerikaanse films. Na afloop stelden we ons de vraag of zulke dingen wel in het echt konden gebeuren. Is een witte haai even bloeddorstig als in Jaws? Zijn die duiveluitdrijvingen even spectaculair als op het witte doek? Voor Hollywood in ’t Echt onderzoeken wij of de dingen die we tijdens onze kindertijd in de film zagen, overeenstemmen met de realiteit”, zeggen de broers.

Oké, maar was verhuizen noodzakelijk?

Staf: Ja, omdat we anders na elke opname het vliegtuig naar huis hadden moeten nemen. Dat zou te vermoeiend geweest zijn.

En dus zeiden jullie prompt: “Schat, wij verhuizen vijf maanden naar Amerika.” Hoe reageerden de echtgenotes?

Mathias: Die waren meteen mee, omdat ze beseften dat wij hiermee onze grote droom konden realiseren.

Staf: We hebben toch ook het geluk dat Monique en Sarah avontuurlijk zijn ingesteld.

Mathias: Absoluut. Voor alle duidelijkheid: dit was voor hen geen vijf maanden vakantie. Onze kinderen moesten mee en die zijn volgens de Belgische wet leerplichtig. Het kwam er dus op neer dat Sarah en Monique onze kinderen moesten lesgeven. Ook qua voorbereidingen voor die tijdelijke verhuizing hebben wij weinig moeten doen. Wij zaten nog volop in de montage van Het Lichaam Van Coppens en hebben alle praktische zaken aan onze vrouwen overgelaten.

© Staf Coppens en Mathias Coppens

Waar hebben jullie precies gewoond?

Staf: In Santa Monica, in een huisje met tuintje, omdat we de hond hadden meegenomen. Ik woonde op een paar blokken van de zee, zeg maar de buurt waar ooit Baywatch werd gedraaid. Die bekende strandhutten uit de reeks staan er nog steeds. Helaas heb ik Pamela Anderson niet gezien.

Jullie woonden daar niet samen?

Mathias: Nee, ik woonde met mijn gezin op tien minuutjes fietsen in een appartement. Dat was een bewuste keuze. Staf en ik werkten voor elke aflevering al een tiental dagen intens samen. Als je dan terug bij je gezin komt, wil je eens een ander geluid horen.

Staf: Ja, maar na vijf minuten stonden we weer met elkaar te bellen en te sms’en. Wij zijn als een Siamese tweeling: onafscheidelijk.

Krijg je een andere band met je gezin als je allemaal zo ver van huis bent?

Mathias: Onze band is veel intenser geworden.

Staf: Ja, maar die andere omgeving is niet zozeer een factor daarin geweest. Doordat onze kinderen leerplichtig zijn, moest Monique plots ook voor schooljuf spelen. Thuis doet ze uitsluitend toffe dingen met de kinderen, nu moest ze hen ook leren lezen en schrijven. Voor een kind is dat wennen. Dat maakte de band tussen moeder en kind ook anders.

Mathias: Dat onderwijs was wel nodig. Met kinderen in het eerste en tweede studiejaar kun je het niet maken dat ze maandenlang niet met school bezig zijn. De school heeft dan ook alles goed opgevolgd, zodat ze nu meteen weer kunnen inpikken.

INFO

‘Hollywood In ’t Echt’, VTM, woensdag, 21.20u.