Bourgeois: “Ik reik de moslimgemeenschap de hand”

Foto: BELGA

Bourgeois: “Ik reik de moslimgemeenschap de hand”

Print

Vlaams minister-president Geer Bourgeois (N-VA) is bezorgd over de cohesie van onze maatschappij. “Onze samenleving mag niet uit elkaar vallen”, zegt hij in een interview met De Zondag.

Vlaams minister-president schuift in het interview met De Zondag naar voren dat “de islam moet verwesteren”. “Ik reik de moslimgemeenschap de hand. Ik heb niet toevallig een levensbeschouwelijke dialoog opgestart. Je merkt dat de overgrote meerderheid zich wil inschrijven, maar de minderheid die dat niet wil, moeten we strenger aanpakken.”

“Ook de moslimgemeenschap zou duidelijker afstand moeten nemen van hen, zeker in probleemwijken”, vulde Bourgeois aan.

De West-Vlaming maakt zich vooral zorgen om de cohesie. “Mijn boodschap aan jeugd- en sportverenigingen, lokale besturen, werkgevers, Fedasil, ... : reageer assertief telkens iemand ingaat tegen bijvoorbeeld het recht op vrije meningsuiting, de scheiding tussen kerk en staat of de gelijkheid tussen man en vrouw. Geen millimeter mogen we toegeven op onze gedeelde waarden en vrijheden. Die vormen de basis van onze samenleving.”

Driedelige manier om terrorisme te bestrijden

Bourgeois wijst vervolgens ook naar de verantwoordelijkheid van de overheid. “Geen enkele overheid mag nog wegkijken van de problemen. Dat is te lang zo geweest. Het kan niet zijn dat een burgemeester niet weet wie waar woont. Dat was in Molenbeek zo, in Schaarbeek. Je moet je bevolkingsregister op orde hebben.”

Terrorisme kan volgens de minister-president op een drieledige manier bestreden worden. “Je moet eerst en vooral IS uitschakelen, want dat is de bron van het kwaad. Twee: meer inzetten op veiligheid en zeker op inlichtingendiensten. Dat is wat Jan Jambon (N-VA) en de federale regering nu doen. En drie: onze samenleving niet uit elkaar laten vallen.”