Eén op de twee vrouwen nog nooit geflitst

Foto: KVDS

Eén op de twee vrouwen nog nooit geflitst

Print

Van de vrouwelijke Belgische automobilisten kreeg 47 procent nog nooit een boete, terwijl dat bij mannen 27 procent is. Dat is de meest opvallende vaststelling uit de Mobiliteitsbarometer van mobiliteitsclub VAB, die zich afvraagt of het Belgische controlebeleid wel efficiënt is.

Uit de VAB-barometer blijkt dat 15 procent van de Belgische automobilisten het afgelopen jaar een snelheidsboete kreeg. Negen op de tien zulke overtredingen worden door een mobiele of vaste flitser vastgesteld, in slechts twee procent van de gevallen gebeurt dat door trajectcontrole.

In buurlanden Nederland en Frankrijk gebeurt het vaststellen van snelheidscontroles volgens de VAB helemaal anders. In Nederland gebeurt het in 29 procent van de gevallen via trajectcontroles, terwijl Frankrijk volop inzet op nieuwe flitsmethodes. Zo werden in Frankrijk vorig jaar vijftien procent van de snelheidsovertredingen vastgesteld door anonieme voertuigen die met het verkeer meerijden.

Volgens VAB blijkt uit de enquête ook dat Belgen de Franse en Nederlandse wegen veiliger vinden, en daarom stelt de organisatie zich de vraag of het Belgische controlebeleid niet aan een evaluatie toe is. Door de controles met flitspalen of mobiele flitscontroles moet de Belgische bestuurder zijn snelheid immers slechts op een locatie aanpassen. Bovendien kan de locatie van mobiele flitscontroles makkelijk opgespoord worden, en is de locatie van een vaste flitspaal vaak gekend.

Enkele suggesties van de VAB om het controlebeleid in ons land te verbeteren zijn meer trajectcontroles op autosnelwegen en secundaire wegen, meer controles door anonieme wagens, en een verhoging van de pakkans voor een breder spectrum aan onveilig verkeersgedrag.

.

Nu in het nieuws