Gouverneur De Witte pleit voor derde minder politiezones in Vlaams-Brabant

Print

Naar aanleiding van de discussie over de fusie van de zes Brusselse politiezones, pleit Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte ook voor een vermindering van het aantal politiezones in Vlaams-Brabant, met ongeveer een derde. Van de 27 zones zouden dan nog een 18-tal overblijven. “Met dezelfde middelen kunnen de politiezones op die manier meer agenten op straat sturen”, aldus De Witte.

Na de politiehervorming is in Vlaams-Brabant bewust gestart met een groot aantal politiezones, zegt de provinciegouverneur. Doel daarvan was “het contact te behouden met de burgemeesters en de gemeentelijke diensten die actief zijn rond thema’s waar ook de politie zich mee bezighoudt, zoals verkeersveiligheid, spijbelen en dergelijke”, legt hij uit.

Maar ondertussen “wordt ervan uitgegaan dat politiezones met een 50-tal of minder personeelsleden te klein zijn om efficiënt te kunnen functioneren”, klinkt het nog. Vorig jaar fuseerden de zones van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel en de zones Dijleland en Tervuren hebben gelijkaardige plannen. “Er zijn her en der nog gesprekken lopende. Ik denk dat we verder moeten gaan in die richting”, aldus De Witte.

Volgens de gouverneur kunnen mits dergelijke fusies de beschikbare middelen veel beter ingezet worden. “Elke zone moet bijvoorbeeld continu een officier van wacht beschikbaar hebben voor zowel de bestuurlijke als de gerechtelijke politie. Dat is ook het geval voor gespecialiseerde diensten zoals verkeersdiensten of mensen die zich specialiseerden in drugs of slachtofferbejegening. Zeker op het niveau van korpsleiding en omkaderende diensten zoals ICT en financiën biedt een fusie mogelijkheden tot besparen. Dit alles resulteert in het feit dat men met dezelfde inzet van middelen meer personeel beschikbaar heeft voor politietaken en bijvoorbeeld meer patrouilles op pad kan sturen”, besluit De Witte

MEEST RECENT