© Twitter

Minister Jambon ontmoet Barack Obama

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft vrijdagochtend kort een ontmoeting gehad met de Amerikaanse president Barack Obama. Jambon is momenteel met een Belgische delegatie in Washington DC waar een internationale nucleaire veiligheidstop plaatsvindt.

joro

Net als andere op de nucleaire top aanwezige hoogwaardigheidsbekleders kreeg Jambon de kans om de Amerikaanse president in het Witte Huis de hand te schudden. De vicepremier deed dat met zichtbare trots en plaatste de foto ook meteen op Twitter. “Ontmoeting met @POTUS (president of the United States, nvdr.) in kader van de “leaders dinner” aan het Witte Huis. Gesprek over terreurdreiging”, staat er te lezen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de bijeenkomst zijn zowat vijftig delegaties aanwezig. Voor België is, naast minister Jambon, ook de directeur van de nucleaire waakhond FANC in de Amerikaanse hoofdstad.

Minister Jambon zal in Washington de Belgische inspanningen voor het beveiligingen van de nucleaire sites toelichten.

De top is de vierde - en wellicht ook de laatste - in zijn soort, na de eerdere bijeenkomsten in Washington (2010), Seoel (2012) en Den Haag (2014). Obama wilde het overleg over het beveiligen van nucleair materiaal nadat in 2009 was vastgesteld dat nucleair terrorisme een grote bedreiging vormde voor de internationale veiligheid.

De Chinese president Xi Jinping neemt deel aan de top, net als de Indiase premier Narendra Modi. Rusland blijft van de top weg. Moskou kondigde dat al aan in 2014, uit onvrede met de nadrukkelijke rol die de VS in de gesprekken opeisen.

Erdogan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond, in de marge van de Nuclear Security Summit in Washington, zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan ontmoet. Voor de top had het Witte Huis gemeld dat er geen ontmoeting was voorzien tussen Obama en Erdogan. Volgens waarnemers wilde Washington daarmee zijn ongenoegen laten blijken over mensenrechten, zoals de persvrijheid, die onder druk staan en de Turkse rol in de Syrische burgeroorlog.

Nu in het nieuws