Telefonist die joodse slachtoffers beledigt meteen ontslagen

Print

Een Israëlisch privé-ambulancevliegtuig staat klaar voor de repatriëring vanaf Charleroi. Foto: joods actueel

“Dus ze gaan terug naar Palestina.” Dat kreeg een vrijwilliger van het joods crisis-centrum in Antwerpen te horen toen hij belde naar het nationale crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. De joodse gemeenschap reageert geschokt. De betrokken operator is al ontslagen.

Op het moment van de aanslag bevond zich op Zaventem ook een Israëlische groep van zo’n vijftien familieleden die in Antwerpen waren geweest voor een trouwfeest.

Net toen twee van hen zich even afzonderden, ontploften de bommen. De twee raakten zwaargewond. Het gaat om schoonbroers, allebei jonge twintigers, van wie de jongste in Antwerpen geboren is en later is uitgeweken naar Is­raël. De Antwerpenaar raakte zwaar verbrand en werd dagenlang in een kunstmatige coma gehouden, de andere verloor een been. Beiden zijn gisteren met een privé-ambulancevliegtuig vanaf Charleroi gerepatrieerd.

Het incident gebeurde toen een medewerker van het tijdelijke joodse crisiscentrum in Antwerpen belde naar het nationale crisiscentrum, omdat de twee nog een attest nodig hadden voor de repatriëring. “Ik gaf totaal geen aanleiding voor zijn antwoord”, zegt Matis, de Antwerpse vrijwilliger. “Hij begon zelf over Palestina en hij bleef dat maar herhalen. U begrijpt dat dit schokkend is voor de familie van de slachtoffers, na alles wat ze al heeft meegemaakt.”

Excuses

Peter Mertens van het nationale crisiscentrum, met het noodnummer 1771, zegt het voorval ten zeerste te betreuren. “We distan­tiëren ons van die uitspraken. Dit druist volledig in tegen de waarden waar wij voor staan.”

De medewerkers die de telefoons bemannen zijn niet rechtstreeks in dienst van de overheid, maar wel van het in klantencontacten gespecialiseerde bedrijf IPG, dat meer dan 2.500 werknemers telt. CEO Jac Vermeer liet weten dat de medewerker onmiddellijk was ontslagen. Hij meldde dat ook persoonlijk aan de redactie van Joods Actueel, dat het verhaal naar buiten had gebracht, en excuseerde zich bij de familie en de joodse gemeenschap.