Grote zoekactie in terreuronderzoek afgelopen: leger verlaat Marke

Print
Zowel de federale politie als enkele legereenheden hebben donderdag urenlang de omgeving rond het Shell-tankstation in het West-Vlaamse Marke, een deelgemeente van Kortrijk, uitgekamd met metaaldetectoren. De actie kaderde in het onderzoek naar de man achter de verijdelde aanslag in Frankrijk, bevestigt het federaal parket. De actie was rond 14.40 uur afgelopen, het is nog niet duidelijk of er iets werd gevonden.

De straten aan de wijk Rodenburg werden donderdagochtend vanaf 8 uur afgezet met militaire voertuigen, gewapende militairen en gemaskerde politieagenten bewaakten de omgeving. De zoekactie zelf situeerde zich aan het Shell-tankstation langs de E17. Militairen kamden het bos uit met metaaldetectoren, later werd de zoektocht uitgebreid naar het leegstande pand van het voormalige sterrenrestaurant Villa Marquette. Enkele militairen beklommen de zaak zelfs. De Cannaertstraat, waar het pand gelegen is, werd over ongeveer 100 meter afgezet.

Rond 14.40 uur was de actie afgelopen en verlieten de legerkolonne en de politie Marke opnieuw. Of er iets gevonden werd is niet duidelijk. Focus WTV maakte melding van een "geel potje met een gel-achtige substantie", maar dat werd nog niet bevestigd.

De actie had te maken met het onderzoek naar Reda Kriket, de 34-jarige terreurverdachte die vorige week werd opgepakt in de Parijse voorstad Argenteuil. Wat de link is met Marke/Kortrijk is niet duidelijk.

Aanslag

De 34-jarige Reda Kriket werd woensdag in staat van beschuldiging gesteld door een antiterrorismerechter in het dossier van de Parijse aanslagen. De rechter legt hem bendevorming ten laste met het oog op een terroristische, criminele onderneming. Hij werd op 24 maart gearresteerd in Parijs. In zijn appartement werden geweren, pistolen en explosieven gevonden. Het gaat onder meer om TATP, het type explosieven dat populair is bij jihadi’s van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS).

"Kriket had vergevorderde plannen voor een aanslag in Frankrijk", meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve na de arrestatie. Afgelopen zomer werd Kriket al bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel, net als Abdelhamid Abaaoud, voor het ronselen van Syriëstrijders.

Arrestaties

In Rotterdam werd zondag een vermoedelijke medeplichtige van Kriket opgepakt, Anis Bahri. Bij hem vond de politie meer dan 45 kilo munitie, van het kaliber dat gebruikt wordt in kalasjnikovs.

En ook in ons land werden vorige vrijdag al twee verdachten aangehouden in het onderzoek naar Kriket. 's Ochtends werd Rabah N. opgepakt in Sint-Gillis. En 's middags arresteerde de politie Abderrahmane A. in de Rogierlaan in Schaarbeek. De politie schoot de man in het been omdat ze wou vermijden dat hij de tram zou opstappen.

Abderrahmane A. werd in 2005 in Parijs veroordeeld op het proces tegen een netwerk dat logistieke steun zou verleend hebben aan de moordenaars van de Afghaanse commandant Ahmed Shah Massoud, die bekendstond als belangrijkste tegenstander van de taliban. Twee dagen later was het 9/11.

De betrokkenheid van de twee in België gearresteerde verdachten wordt nog onderzocht. Hoewel er een link is tussen Kriket en Abdelhamid Abaaoud - beiden werden in juli 2015 veroordeeld in het proces rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani - gaat het om een ander onderzoek als dat naar de aanslagen in Parijs en Brussel.

Beelden van onze reporter ter plaatse:

Villa Marquette

Hotel-restaurant Villa Marquette staat al een tijdje leeg, maar was tot enkele jaren geleden een bekende topzaak. Het restaurant had zelfs even een Michelinster en kreeg vaak bekende gasten als Charles Aznavour over de vloer. Toen oprichters Jean-Pierre Malysse en zijn echtgenote Francine Decaestecker eind 2008 hun zaak verkochten, ging het echter snel bergaf. De zaak werd overgenomen door een Frans koppel, maar die stapelden de schulden op en moesten de deuren in 2011 noodgedwongen sluiten. Sindsdien staat 'de Marquette' leeg. "Ons levenswerk verkommert", getuigde de voormalige zaakvoerder nog in onze krant. "Triestig."

Nu in het nieuws