“Dat we hooligans zijn is al voldoende om ons op voorhand te veroordelen”

De betoging in Brussel Foto: afp

“Dat we hooligans zijn is al voldoende om ons op voorhand te veroordelen”

Print
Antwerpen -

“Wij hebben niks met fascisme te maken en zijn evenmin neo-nazi’s”, zeggen vertegenwoordigers van de casuals die zondag in Brussel op de herdenking aanwezig waren. Ze hielden een persbijeenkomst in Antwerpen.

Leden van de firms of harde kernen van Standard, Anderlecht, Club Brugge, R. Antwerp FC en AA Gent zijn vanavond samengekomen in Antwerpen om hun versie van de feiten te geven over wat er zondag op het Beursplein is gebeurd.

“Geen beesten”

De casuals zijn vooral boos over de manier waarop ze in sommige media worden geportretteerd. “Wij zijn geen beesten die de boel wilden verzieken. Maar het feit dat we niet alleen voetbalsupporters, maar ook casuals zijn is voor sommigen blijkbaar voldoende om ons bij voorbaat in de hoek van het neo-nazisme te duwen”, aldus een Luikenaar.

“We worden in sommige media afgeschilderd als fascisten die uit waren op de confrontatie. Het enig wat wilden was op onze manier onze verontwaardiging uiten over de aanslagen. Net zoals alle andere mensen”, zegt een Antwerpse casual.

“We zijn in Vilvoorde opgevangen door de politie en alles liep goed tot we op het Beursplein kwamen. Niet wij, maar anderen hebben uitgedaagd. En dat heeft even tot enkele opstootjes geleid die ook wij betreuren”, gaat de man verder.

Een Brugse supporter wijst er nog op dat alle casuals zich bij voorbaat al distantiëren van eventuele betogingen of conflicten bij de aangekondigde, maar ondertussen verboden, betoging van aanstaande zaterdag in Molenbeek. “Wij zullen er niet zijn. En dan spreek ik ook in naam van casuals van onder meer Beerschot, Lierse en FC Luik die hier vanavond niet aanwezig zijn.”

De aanwezigen zeggen ook nog niks te maken te hebben met de Facebookgroep ‘Casuals United’. “Wat daar op staat is niet waar wij naar Brussel zij gegaan”, besluit de Antwerpse casual.