Betogingen zaterdag verboden in hele Brusselse regio

Een actie aan het Beursplein liep afgelopen weekend verkeerd af. Foto: BELGA

Betogingen zaterdag verboden in hele Brusselse regio

Print

Betogingen van de Franse extreemrechtse groepering Génération Identitaire, maar ook tegenbetogingen, zullen zaterdag verboden zijn in het hele Brusselse Gewest. Burgemeester Françoise Schepmans van Sint-Jans-Molenbeek zegt dat de Brusselse minister-president daarover een besluit uitvaardigt.

Génération Identitaire kondigde begin deze week aan dat het op het Gemeenteplein in Molenbeek wil betogen tegen de islam, na de aanslagen van 22 maart in Brussel. Molenbeek had eerder al een verbod uitgevaardigd tegen de betoging.

Woensdagnamiddag vond een coördinatievergadering plaats met naast de burgemeester van Molenbeek ook vertegenwoordigers van de burgemeesters van andere Brusselse gemeenten die (mogelijk) ook betrokken zouden zijn. Verder was de Brusselse minister-president vertegenwoordigd, de minister van Binnenlandse Zaken, de federale politie, de MIVB, de NMBS en de korpschefs van de Brusselse politiezones.

Volgens burgemeester Françoise Schepmans werd beslist dat de Brusselse minister-president een besluit uitvaardigt om alle betogingen die gelieerd zijn aan Génération Identitaire te verbieden, dus ook tegenbetogingen. "Andere evenementen, zoals een voetbalwedstrijd of een braderie, kunnen wel gewoon doorgaan. Ons doel moet zijn dat het 'een zaterdag als een andere' wordt. We zijn voorbereid, nemen onze voorzorgen. De Brusselaar moet niet bang zijn."

Het is aan de Brusselse gemeenten om het verbod concreet in te vullen, maar de ordonnantie biedt een gemeenschappelijke basis. Het is overigens de eerste keer dat een dergelijke ordonnantie wordt uitgevaardigd sinds de zesde staatshervorming.

"In een periode van rouw is het ongehoord om op deze manier actie te voeren", zegt minister-president Rudi Vervoort in een persbericht. "De provovocaties, en het oproepen tot geweld en uitsluiting van de organisatoren van die manifestaties zijn onaanvaardbaar. We moeten al onze energie steken in de sociale cohesie en het samenleven in Brussel te behouden."

Bedoeling is om in nauwe samenwerking met de minister van Binnenlandse Zaken te vermijden dat de actievoerders tot in Brussel raken, klinkt het nog. "Doel is alle ontsporingen in de openbare ruimte te vermijden."