Zweedse Syriëstrijders uit onthoofdingsfilmpje krijgen levenslang

Print

Twee wegens terrorisme veroordeelde Zweden hebben woensdag met hun rechtsvordering voor het hof van beroep in Stockholm bot gevangen. Ook in tweede aanleg kwamen de rechters tot het oordeel, dat beide mannen in 2013 aan moorden in Syrië hadden deelgenomen. Ze verdwijnen levenslang (minstens 18 jaar) achter de tralies.

Zweedse Syriëstrijders uit onthoofdingsfilmpje krijgen levenslang
Archiefbeeld Foto: REUTERS

Als bewijs diende een videofilm, die de twee mannen van 30 en 32 jaar toont bij de onthoofding van twee mensen in Aleppo. Ondanks dat geen van beiden het mes hanteerden, oordeelde het hof dat hun aanwezigheid bij de onthoofding een terroristische misdaad is. De politie trof het filmpje aan op een USB-stick, die ze bij een huiszoeking bij een van de mannen in beslag had genomen.

De mannen waren aangeklaagd omdat ze banden zouden hebben met de terreurgroep Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JMA). Die leunt aan bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Beide mannen werden in juli gearresteerd en ontkenden alle betrokkenheid bij de moorden. De 30-jarige bekende dat hij als helper in Syrië was geweest. De 32-jarige is door zijn verwondingen, die hij in Syrië had opgelopen, aan de rolstoel gekluisterd en heeft moeilijkheden om te praten en zich zaken te herinneren.

Nu in het nieuws