Advocaat van Fayçal C. woedend op Mayeur die "voeten veegt aan het vermoeden van onschuld"

Foto: Fayçal

Advocaat van Fayçal C. woedend op Mayeur die "voeten veegt aan het vermoeden van onschuld"

Print
De advocaat van Fayçal C., de terreurverdachte die maandag werd vrijgelaten door de onderzoeksrechter, is woedend op de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Die heeft gisteren in een interview met de Franse tv laten vallen dat hij allesbehalve tevreden is over de beslissing van het parket.

Fayçal C. werd eind vorige week opgepakt op verdenking van terroristische feiten. Enkele dagen lang werd hij beschouwd als de “terrorist met het hoedje”, de derde bommenlegger in de luchthaven van Zaventem, wiens bom niet is afgegaan. Maar maandag werd de man opnieuw vrijgelaten zonder voorwaarden omdat hij een alibi had voor het moment van de aanslag en omdat hij ook veel kleiner is dan de “terrorist met het hoedje”.

Dat de man opnieuw op vrije voeten is, is niet naar de zin van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. In een interview met de Franse tv gaf hij aan de beslissing “te betreuren” omdat hij Fayçal beschouwt als “een agitator en mogelijke rekruteerder van jihadisten”.

Bijzonder verontrustend

Die uitspraken schieten dan weer in het verkeerde keelgat van Olivier Martin, de advocaat van Fayçal C. “Het is bijzonder verontrustend in het kader van de scheiding der machten”, zei hij vanochtend aan RTL. Hij begrijpt niet dat “iemand als Mayeur, de burgemeester van Brussel, kritiek geeft op een beslissing van de onderzoeksrechter, terwijl hij helemaal niks weet van dit dossier en zelfs geen toegang heeft tot het dossier.”

“Als een onderzoeksrechter de beslissing neemt om een verdachte vrij te laten, dan moet meneer Mayeur eens nadenken over de draagwijdte van die beslissing. Want nu veegt hij zijn voeten aan het vermoeden van onschuld. Het is onvoorstelbaar dat de burgemeester van Brussel in een rechtsstaat zo’n uitspraken doet. Hij moet respect hebben voor de wet en voor het vermoeden van onschuld.”

Onder vuur

De advocaat van Fayçal C. is niet de eerste die kritiek heeft op de Brusselse burgemeester. Yvan Mayeur ligt al enkele dagen onder vuur. Afgelopen zondag wees hij met een beschuldigende vinger naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde. Die zouden de Brusselse burgemeester veel te laat hebben ingelicht dat er enkele honderden hooligans onderweg waren naar de hoofdstad. In één moeite noemde hij de relschoppers “Vlaamse extremisten, het publiek van N-VA en Bart De Wever.”

Vanmorgen publiceerde La Dernière Heure echter een e-mail waarin vrijdag al gewaarschuwd werd voor de komst van de hooligans. Vandaag steekt Yvan Mayeur nog een tandje bij in De Standaard. Hij beschuldigt zijn “politieke tegenstanders” ervan de media te manipuleren om met hem af te rekenen. “Dit is een vuil politiek spel. Men spuit opzettelijk mist om de eigen verantwoordelijkheid te verhullen.”

Nu in het nieuws