Internationale Zwemfederatie onderzoekt optreden China bij positieve dopinggevallen

Wang Lizhuo Foto: REUTERS

Internationale Zwemfederatie onderzoekt optreden China bij positieve dopinggevallen

Print

De Internationale Zwemfederatie (FINA) bekijkt momenteel hoe in China wordt opgetreden tegen de twee zwemmers Wang Lizhuo en An Jiabao. Beiden testten positief op clenbuterol en zouden op basis van documenten van de Chinese zwembond hiervoor slechts een waarschuwing krijgen.

De coaches van de zwemmers krijgen een boete van 5.000 yuan (680 euro) en hun clubs moeten 10.000 yuan (1360 euro) ophoesten. Naast Wang Lizhuo en An Jiabao liepen de afgelopen maanden nog vier Chinese zwemmers, van wie de identiteit niet werd bekendgemaakt, tegen de dopinglamp. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) startte intussen een onderzoek naar deze gevallen en het mogelijk geheimhouden hiervan, wat door China ontkend wordt.

Het Chinees antidopingagentschap (CHINADA) heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan betreffende de twee dopingzaken, zo staat woensdag op de FINA-website te lezen. De Internationale Zwemfederatie onthoudt zich dus van een vroegtijdig oordeel, maar beklemtoont het zwemmen “van de dopinggesel” te willen bevrijden.

In 2014 kreeg China heel wat kritiek over zich heen voor het omgaan met de positieve dopingcontrole van Sun Yang. Hij kreeg in juli 2014 slechts drie maanden schorsing. Toen het nieuws van de positieve dopingtest bekend raakte, was zijn schorsing al afgelopen. Op het WK van vorig jaar in Kazan behaalde hij de gouden medaille op de 800 meter vrije slag.

MEER SPORTNIEUWS