Etixx-Quick Step weer geklopt in Driedaagse: Viviani op de meet voorbij Kittel

Print
Elia Viviania heeft de tweede rit in de Driedaagse De Panne gewonnen. De Italiaan van Team Sky remonteerde in de slotmeters van een massasprint nog Marcel Kittel (Etixx-Quick Step). De Noor Alexander Kristoff werd derde, Amaury Capiot was met een vierde plaat beste Belg. De etappe werd gekleurd door een vlucht van acht renners, waaronder onze landgenoot Bert Van Lerberghe van Topsport Vlaanderen, maar finaal lieten de sprintersploegen deze kans niet liggen.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het peloton kreeg vandaag 211,1 kilometer voor de wielen tussen Zottegem en Koksijde. Onderweg moesten de renners over de Mesenberg, de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg en de Vidaigneberg, en er werd daarna ook nog langs De Moeren gereden (waar bij gunstige wind het peloton in waaiers getrokken kon worden). Voorbehoud: de laatste heuvel bevond zich op 119,8 kilometer van de finish, en er stonden in het slot nog drie plaatselijke rondes van 11,2 kilometer op het programma. Alle koersliefhebbers rekenden dus eigenlijk op een sprint.

Derde keer, goede keer

Gisteren stapten maar liefst 25 deelnemers van de fiets, waardoor net voor de middag nog slechts 134 renners zich op gang trokken voor een nerveuze start. Tot tweemaal toe werd een vlucht van zes renners tot de orde geroepen, maar na 20 kilometer kregen zeven renners bij een derde poging wél een vrijgeleide: onze landgenoot Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen), vergezeld door Ivar Slik (Roompot), Pim Ligthart (Lotto), Jonas Tenbrock (Stölting), Mamyr Stash (Gazprom), Julien Morice (Direct Énergie) en Gianfranco Zilioli (Nippo). En het zevental werd een achttal toen de Italiaan Alessandro Tonelli (Bardiani Valvole) in extremis ook nog de sprong waagde.

In het peloton vonden de sprintersploegen het best, en de vluchters kregen een maximale voorsprong van acht minuten. Het was met andere woorden wachten op de eerste helling van de dag: de Mesenberg (113 km voor de meet), maar dat bleek een sof. De kopgroep had nog steeds meer dan zeven minuten voorsprong over. Voor actie was het nog eens twintig kilometer wachten tot de Kemmelberg. Die lag te ver van de meet om beslissend te zijn, maar hij bleek toch te zwaar voor Stash, die zijn kompanen moest laten rijden.

Opgaves op de Kemmelberg

Vijf minuten later volgde ook het peloton over de Kemmelberg, waar Luke Rowe (Sky) het voor bekeken hield. De beentjes sparen voor de Ronde? Verrassender was trouwens dat zijn ploegmaat Ian Stannard even later los uit de wielen werd gereden achterin het peloton. Het bleek de voorbode van een versnelling: na de Vidaigneberg zette Katusha (van leider Alexander Kristoff) zich voor het eerst op kop, even later gesteund door het Astana van Alexey Lutsenko en Lieuwe Westra, de nummers twee en drie in het klassement.

Voorin gooiden Van Lerberghe, Slik en Ligthart hun vier kompanen overboord in de aanloop naar De Moeren, het tempo moest omhoog om het jagende peloton op afstand te houden. Dat leverde daar blijkbaar ook wat nervositeit op, want de Rus Kuznetsov vocht een robbertje uit met een renner van Direct Energie. Bovendien viel op 59 kilometer van de meet een massale valpartij te noteren, waarbij onder andere Jack Bauer (Cannondale) los de gracht inreed en Nicola Boem (Bardiani) het grootste slachtoffer bleek. Even verwarring dus, zeker toen ook de wind een rol begon te spelen in De Moeren.

Sprintersploegen ruiken bloed

Maar met een sneltrein als de Oostenrijker Marco Haller op kop van het peloton zette Katusha snel orde op zaken. De schade van de waaiervorming bleek tussen de beschutting van de Adinkerkse lintbebouwing uiteindelijk best mee te vallen, en door het vele beukwerk achterin was de voorsprong van de drie leiders intussen teruggevallen tot drie minuten. Het sein voor Pim Ligthart om er (op 29 kilometer van de meet) alleen vandoor te gaan.

Maar in het peloton hadden de sprintersploegen bloed geroken: steeds meer mannetjes (Keisse, Tuft, ...) werden naar het front gestuurd om de finale kloof te dichten, zodat ook het verhaal van Ligthart op 14 kilometer van de meet uit was. Hij kreeg wel nog de prijs voor de strijdlust om zich vanavond aan op te warmen. Etixx-Quick Step liet zich gisteren nog royaal aftroeven, dus moest er vandaag vol gas gegeven worden: in de slotkilometers sleurden maar liefst vijf jongens van Lefevere aan de kop van het peloton, en Marcel Kittel leek dan ook perfect naar de meet geloodst te worden. De topsprinter zette echter te vroeg aan, waardoor Elia Viviani (Sky) in de slotmeters nog voorbij de Duitser kletste. Voor de Italiaan is het de tweede zege van het seizoen. In februari won hij de tweede rit in de Ronde van Dubai.

De 28-jarige Alexander Kristoff (Katusha), dinsdag winnaar van de openingsrit, verstevigde dankzij de bonificaties zijn leidersplaats. Hij heeft nu vijf seconden voor op de Kazach Alexey Lutsenko en tien op de Nederlander Lieuwe Westra. Kristoff was vorig jaar eindwinnaar in de Panne en was in 2013 runner-up. Westra greep al twee keer net naast de eindzege. Hij werd tweede in 2011 en 2012.

Donderdag staat er in de Panne nog een korte ochtendrit van 111,5 kilometer op het programma, in de namiddag volgt een tijdrit van 14,2 kilometer.

Top 10:

1. Elia Viviani (Team Sky)
2. Marcel Kittel (Etixx - Quick-Step)
3. Alexander Kristoff (Katyusha)
4. Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen)
5. Adrien Petit (Direct Énergie)
6. Raymond Kreder (Roompot)
7. Paolo Simion (Bardiani Valvole)
8. Marc Sarreau (FDJ)
9. Erik Baška (Tinkoff)
10. Ivan Savitsky (Gazprom)

Bekijk hier de volledige rituitslag en de stand in het klassement!

Meer sportnieuws