Resten van Antwerpse citadel blootgelegd aan KMSKA

Print
Antwerpen -

In de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), momenteel gesloten voor renovatie, zijn tijdens archeologisch onderzoek restanten teruggevonden van de citadel van Antwerpen, een enorme vesting die in de 16de eeuw gebouwd werd in opdracht van de hertog van Alva, de toenmalige Spaanse landvoogd van de Nederlanden. Een van de vijf bastions van de citadel, een platform waar destijds geschut stond en een flank van de hoofdmuur, zijn nu blootgelegd.

De citadel van Alva nam de volledige oppervlakte van de huidige wijk Zuid in beslag, van de Schelde tot de Leien en van de Marnixplaats tot de Bolivarplaats. In de 19de eeuw werd het complex afgebroken omdat de fortengordel rond Antwerpen de verdedigingsfunctie zou overnemen en om ruimte vrij te maken voor stadsontwikkeling. Onder de grond bevinden zich echter nog heel wat oorspronkelijke fundamenten.

Bij het KMSKA zijn nu delen van de hoofdmuur en van bastion Fernando blootgelegd die volgens de archeologen goed bewaard zijn gebleven. “Deze informatie is belangrijk om inzicht te krijgen in het militaire verleden van onze stad”, stelt het KMSKA. “Het gaat zelfs om een uniek stukje geschiedenis, want in de Nederlanden zijn er weinig voorbeelden bewaard gebleven van de 16de-eeuwse vestingbouw.”

De komende weken brengen de archeologen de gegevens verder in kaart in functie van de geplande werken ter hoogte van de museumtuin. “Dit erfgoed draagt een belangrijk stuk van het stedelijke DNA in zich en verdient niet alleen onderzocht, maar waar mogelijk ook ontsloten te worden voor het ruime publiek”, vindt schepen van Erfgoed Rob Van de Velde (N-VA) alvast.

Tegen 2019 moet het KMSKA klaar zijn voor heropening. Het archeologische onderzoek zou aan die timing niets veranderen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio