Is dit het geheim van een lang en gelukkig huwelijk?

Foto: Shutterstock

Seks & Relaties

Is dit het geheim van een lang en gelukkig huwelijk?

Print

Als vrijgezel hoor je wel eens dat je niet te kieskeurig mag zijn. In een huwelijk geldt hetzelfde: eis niet te veel van je partner of het zou wel eens verkeerd kunnen aflopen. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek, verschenen in het vakblad Personality and Social Psychology Bulletin.

Een team wetenschappers aan de Florida State University, onder leiding van psycholoog James McNulty, baseert die conclusie op een experiment met mensen die recent in het huwelijksbootje stapten. De vorsers verzamelden gegevens van 135 pasgetrouwde koppels in Tennessee. De mannen en vrouwen moesten gedurende vier jaar, om de zes maanden, een vragenlijst invullen over hun huwelijk. Op basis van hun antwoorden, konden de onderzoekers hun relationele waarden en normen inschatten. De koppels werden ook gefilmd terwijl ze de enquête invulden om niveaus van eventuele, indirecte vijandigheid te meten.

Wat blijkt? Hoge eigen stellen aan elkaar draait vooral positief uit in een huwelijk met sterke basis. Voor koppels die meer fundamentele twistpunten hebben is het moeilijk als de ene hoge eisen stelt om samen hogere doelen te bereiken. “Er zijn grenzen verbonden aan wat je uit een huwelijk wil en kan krijgen”, zegt McNulty in de publicatie. “ Misschien is je partner minder sterk op communicatief vlak of spelen externe factoren je wederhelft parten, wat extra druk en wrevel kan veroorzaken. Het beste wat je in dat geval kan doen is accepteren dat het perfecte beeld van een relatie dat je voor ogen hebt, niet strookt met wat in de realiteit mogelijk is. Verwacht met andere woorden niet te veel. In sommige situaties is het aangewezen om genoegen te nemen met minder en samen lang gelukkig te zijn.”

NIET TE MISSEN