Nog geen politiek akkoord over werkzaamheden onderzoekscommissie aanslagen

Print

De conferentie van de voorzitters in de Kamer heeft woensdag nog geen overeenstemming bereikt over de werkzaamheden van de parlementaire onderzoekscommissie naar aanleiding van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek. Blijkbaar wilde meerderheidspartij MR enkele dagen tijd om de tekst door te nemen. Kamervoorzitter Siegfried Bracke verzekert evenwel dat de timing voor de oprichting wordt gerespecteerd.

De conferentie van de voorzitters, waarin de verschillende Kamerfractieleiders zetelen, zoekt dezer dagen een consensus over de reikwijdte van de onderzoekscommissie, die na de paasvakantie uit de startblokken moet schieten. Bedoeling is dat de plenaire Kamer de eerste dinsdag na de paasvakantie het wetsvoorstel in overweging neemt over de oprichting van de commissie. Wellicht dezelfde dag moet de commissie Justitie het licht op groen zetten, zodat opnieuw de plenaire Kamer op donderdag haar definitieve fiat geeft.

Ondertussen moeten de fractieleiders overeenstemming zoeken over bijvoorbeeld welke periode voorafgaand aan de aanslagen van 22 maart, de commissie zal onderzoeken. Geen enkele oppositiepartij, ook de PS niet, verzet zich ertegen dat het onderzoek zich niet enkel zal toespitsen op de huidige legislatuur, maar dat verder terug in de tijd wordt gegaan. Bij de oppositie fronste men dan ook de wenkbrauwen bij de vraag van MR-fractieleider Daniel Ducarme om nog enkele dagen uitstel. Vrijdag komt de conferentie in de namiddag opnieuw samen.

Fractieleider Jean-Marc Nollet (Ecolo-Groen) vindt het uitstel jammer. Hij verwijst enerzijds naar het engagement van premier Charles Michel - de partijgenoot van Ducarme - om naar volledige transparantie te streven, maar ziet ook niet waar zich een probleem zou kunnen stellen. “De groenen willen dat de werkzaamheden zonder enig taboe kunnen plaatsvinden, over de timing noch over de elementen die in overeenstemming worden genomen”, aldus Nollet. “Maar ik wanhoop niet dat er vrijdag toch een akkoord uit de bus komt”.

Voor zijn N-VA-collega Peter De Roover komt het er nu op aan in de formulering van het wetsvoorstel voldoende duidelijk te maken dat de onderzoekscommissie heel breed en heel diep wil gaan. “Alle aspecten moeten boven water kunnen komen”, aldus De Roover. Dat daarover vandaag of vrijdag een consensus wordt bereikt, is voor hem niet essentieel. Kamervoorzitter Bracke verzekert dat de timing voor de oprichting van de onderzoekscommissie zal worden gerespecteerd. “De werkzaamheden gaan gewoon voort”, luidt het.

Nu in het nieuws