“Vlamingen weten vaak niet wat ze eten”

Foto: © VRT - Jokko

“Vlamingen weten vaak niet wat ze eten”

Print

De Vlaming wil gezond eten. Maar we worden vaak zo overspoeld met tegenstrijdige berichten, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Danira Boukhriss Terkessidis en Kobe Ilsen scheppen duidelijkheid in het nieuwe programma Over Eten, binnenkort op Eén.

Over Eten speelt in op de toenemende nood bij de Vlaming om te weten wat er precies in onze voeding zit. Zijn smoothies wel gezond? En zitten er in alle voedingsmiddelen kleurstoffen? En wat is kleurstof precies? “Verwacht geen uitgebreide onderzoeksjournalistiek. Daarvoor hebben we de middelen en de tijd niet. Au fond doen we niet meer dan het etiket aflezen”, zeggen Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis. “Maar onze bevindingen zullen mensen verrassen.”

Alweer een programma over voeding dus.

Kobe: Ja, maar in programma’s als Mijn Pop-Uprestaurant en Komen Eten kom je niet te weten vanwaar dat voedsel komt en hoe het gemaakt is. We laten professoren, diëtisten en voedingsexperts aan het woord. We vellen zelf geen kritisch oordeel, zoals ik destijds in Volt wél deed. Toen wilden we altijd ons gelijk halen, en werden fabrikanten op het matje geroepen. Dat is bij Over Eten niet het geval.

Jullie filmen ook elke week het eetpatroon van een BV. Stonden die daar om te springen?

Kobe: Ik was onder de indruk van Bart De Wever, die ik heb gevolgd van zijn ontbijt tot het einde van de werkdag. Die volgt dus al jaren een streng dieet, en gooide zijn hele eetpatroon ondersteboven. Samen met sportdokter Chris Goossens leerde hij ‘correct’ eten. Hij weet tegenwoordig perfect hoeveel calorieën iets telt. Ik ben er zeker van dat Bart zijn strikte dieet nooit zijn hele leven kan volhouden. Maar ik weet ook dat hij nooit meer zestig kilo zal bijkomen. Hij eet erg bewust, terwijl veel Vlamingen eten zonder te weten wat ze naar binnen spelen.

Hoe bevalt jullie samenwerking?

Kobe: Ik ben onder de indruk van Danira. Zowel tv-technisch als inhoudelijk staat zij op haar 25ste erg ver.

Danira: Het is een geschenk dat we goed overeenkomen. Ik zie hem meer dan mijn vrienden. Kobe is momenteel de belangrijkste man in mijn leven.

Kobe: Wat een fijne eindquote. Laten we het hierbij houden (lacht).

Over Eten, vanaf 20 april op Eén

Nu in het nieuws