Politievakbond dreigt met staking na mislukte test Brussels Airport

Foto: Belga

Politievakbond dreigt met staking na mislukte test Brussels Airport

Print
De luchthaven van Zaventem zal vandaag nog niet opnieuw open gaan. De eerste test met de nieuwe manier van inchecken bij Brussels Airport is gisteren niet geslaagd. De bagage en identiteit van alle passagiers controleren bleek te langzaam te gaan zodat er te lange wachtrijen ontstonden.

Achthonderd passagiers per uur wou Brussels Airport in een eerste fase via de tijdelijke ingang laten vertrekken. Volgens veiligheidsmensen die gisteren de tests meemaakten, zullen het er wellicht maar een driehonderdtal kunnen zijn: het leger en Securitas, die de ingangscontroles moeten doen, raakten maar niet aan een hoger tempo.

“Ze moeten kiezen: ofwel de capaciteit verhogen, ofwel minder vluchten toelaten”, horen we in luchthavenkringen. “Slechts een deel van de passagiers controleren is ook mogelijk, maar de politie en zeker de politievakbonden aanvaarden dit niet.” Zij komen namelijk na die eerste ingangscontrole, en willen zeker zijn dat ze veilig zijn. Zeker een deel van de Waalse vakbondsaanhang dreigt dan ook met een staking als haar veiligheidseisen niet ingewilligd worden. 

Vandaag moet de luchthaven samen met de veiligheidsdiensten beslissen wanneer een eerste vlucht uit Zaventem mag opstijgen. Maar zelfs een eerste symbolische vlucht lijkt weinig waarschijnlijk.

Lees meer in Gazet van Antwerpen