Brusselse commissaris verscheen dronken op crisisoverleg aanslagen

Foto: Photo News

Brusselse commissaris verscheen dronken op crisisoverleg aanslagen

Print
In politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene is een onderzoek gestart naar het gedrag van de politiecommissaris op de dag van de aanslagen. Kort na de aanslag in Zaventem en metrostation Maalbeek vond in de Elsene een crisisoverleg plaats over de gebeurtenissen. De commissaris daagde niet alleen te laat op, hij was volgens de Franstalige krant La Dernière Heure ook dronken.

Tijdens het crisisoverleg, dat ook zou bijgewoond worden door burgemeester van Elsene Dominique Dufourny (MR), zou aan bod komen welke gevoelige gebieden moesten bewaakt worden en hoeveel politiemanschappen daarvoor beschikbaar waren. Daardoor konden vervolgens noodmaatregelen genomen worden om de hoofdstad te beschermen tegen mogelijke nieuwe aanslagen.

Maar één van de commissarissen kwam te laat toe op de vergadering. De man was bovendien niet in staat om een gesprek aan te knopen of te antwoorden op belangrijke vragen. Omdat een van de aanwezigheden onraad rook (en een dranklucht), werd een alcoholcontrole verricht bij de politiecommissaris. En die liet niets aan de verbeelding over. De man had gedronken, en had 0.8 promille alcohol in het bloed.

Disciplinaire sanctie

Het dienstwapen van de man werd onmiddellijk afgenomen en de commissaris werd naar huis gestuurd, weet La Dernière Heure, al wordt dat niet bevestigd door de woordvoerder van de politiezone. “Om het onderzoek naar de feiten niet in het gedrang te brengen, worden er geen verdere details verstrekt”, aldus de woordvoerder aan de krant. “Maar van zodra het probleem was vastgesteld, is het nodige gedaan om een rapport op te stellen en maatregelen te treffen”, aldus Christian De Coninck.

Mogelijk krijgt de commissaris een disciplinaire sanctie opgelegd. Dat kan gaan van een waarschuwing tot een schorsing of zelfs ontslag.