“Dit land heeft structuur nodig. En hoop. ‘Iets om zich aan op te trekken’.”

Foto: REUTERS

“Dit land heeft structuur nodig. En hoop. ‘Iets om zich aan op te trekken’.”

Print

Ik heb iets positiefs nodig”, zei vorige week de moeder van een jongeman die zwaargewond was geraakt in Zaventem. Ze had net het verhaal verteld over een dame van Brussels Airlines die zich had ontfermd over haar zwaargewonde zoon, haar had verwittigd dat hij niet in levensgevaar was en bijna twee uur later had laten weten dat hij was overgebracht naar Neder-Over-Heembeek. Al die tijd was ze bij hem gebleven. “Daar trek ik me aan op”, zei de moeder, “dat in alle ellende die vrouw bereid was om voor mijn zoon te zorgen.”

Een week na de gruwelijke aanslagen zijn veel mensen op zoek naar ‘iets om zich aan op te trekken’. Maar zoiets is heel moeilijk te vinden.

Iedereen snakte naar wat rust tijdens het paasweekend, maar die werd ons niet gegund. Integendeel. We werden geconfronteerd met het schandelijke optreden van de hooligans in de hoofdstad, de Brusselse burgemeester die hautain alle schuld voor de vertoning op Vlaanderen afschoof, een Antwerpse Syrië-strijder die op het zoveelste propagandafilmpje van IS iemand koelbloedig een kogel door het hoofd jaagde, de aankondiging van een extreemrechtse groep jongeren die Molenbeek op stelten wil komen zetten, de FBI die liet weten dat er nog informatie over de gebroeders El Bakraoui is doorgegeven, maar dat die weer eens is blijven steken tussen twee diensten...

En dat gebeurde allemaal voor het oog van de camera’s. Honderden buitenlandse journalisten staan er dezer dagen bij om de wereld te tonen hoe ons landje verwordt tot een onbestuurbaar chaotisch staatje in het hart van Europa.

We kunnen alleen maar hopen dat ze ook dit vertellen: dat in Zaventem met man en macht wordt gewerkt om opnieuw passagiers te kunnen verwelkomen en dat intussen onze regionale luchthavens de rol van Zaventem op zeer efficiënte wijze overnemen, dat duizend vrijwilligers zich hebben aangeboden om te helpen de nationale luchthaven weer operationeel te maken, dat in de parlementscommissie gisteren eindelijk knopen werden doorgehakt en een aantal eerder aangekondigde maatregelen zijn goedgekeurd.

We wachten nu op de onderzoekscommissie die moet uitzoeken waar de fouten zijn gemaakt en hoe we de zaken beter kunnen organiseren. Laat die commissie zo snel mogelijk beginnen en grondig haar werk doen. In afwachting moet iedereen doen wat hij kan en zich ver houden van dwaze discussies en nodeloze profilering. Dit land heeft structuur nodig. En hoop. ‘Iets om zich aan op te trekken’.

Nu in het nieuws