Helft vuilniszakken barst als je ze laat vallen

Archiefbeeld Foto: Belga

Helft vuilniszakken barst als je ze laat vallen

Print
De helft van de vuilniszakken barst als je ze laat vallen. En in 40% van de gevallen zijn ze zelfs kleiner dan beloofd. Dat blijkt uit een studie van Test- Aankoop.

Er schort heel wat aan de huisvuilophaling in ons land. Dat toont Test-Aankoop aan in een onderzoek. In een dertigtal gemeenten kocht de consumentenorganisatie afvalzakken van dertig liter. Vervolgens liet ze in een labo onderzoeken of die wel aan de Europese normen voldoen. 

Vrij snel werd duidelijk dat de aangegeven inhoud van de afvalzakken niet altijd overeenkwam met de werkelijke inhoud. 40% van de onderzochte zakken bleek kleiner dan beloofd. Ook de kwaliteit bleek ondermaats. 

“Bijna de helft van de zakken barstte wanneer ze op de grond vielen”, klinkt het. “De meerderheid van de etiketten plakte bovendien te hard, waardoor de eerste zak bij het openen van de rol beschadigd raakte. En sommige zakken waren heel moeilijk los te scheuren, waardoor ze ook stuk gingen.” 

“Dit zijn de gevolgen van de complexe situatie van het afvalbeheer in ons land, dat op allerlei bestuursniveaus wordt geregd. 
Dat zet de deur open voor misbruik”, klinkt het bij Test-Aankoop. Ook de fabrikanten hebben boter op het hoofd. “Om hun winstmarge te behouden, gaan sommige producenten besparen op de dikte van de zakken.” 
 

Nu in het nieuws