Oorzaak vliegtuigcrash Valkenswaard is gekend

Het straalvliegtuig was op weg naar de vliegbasis in Kleine-Brogel toen het neerstortte. Foto: VTM

Oorzaak vliegtuigcrash Valkenswaard is gekend

Print
De crash van een vliegtuigje op 15 september 2012 in de buurt van Valkenswaard, vlak over de grens met Limburg, werd veroorzaakt door motorproblemen. Dat heeft de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) geconcludeerd na een onderzoek van meer dan drie jaar.

Het L-39C Albatros-vliegtuig vloog in een formatie van zeven vliegtuigen van het Breitling Jet Team, die onderweg was van Den Helder Airport naar vliegbasis Kleine Brogel in België. Nabij Valkenswaard ondervond de piloot motorproblemen, waarna hij en de tweede inzittende het toestel verlieten met behulp van de schietstoel, klinkt het op de website van het OVV. Het toestel kwam in een veld terecht en werd totaal vernield. Beide inzittenden bleven ongedeerd.

Drukturbine

Uit het rapport dat eind vorige week na drie jaar onderzoek werd gepubliceerd blijkt dat het ongeval werd veroorzaakt door "een defect van de voorste lager van de lage drukturbine".

"De lange tijd tussen het voorval en de publicatie van het rapport is voornamelijk veroorzaakt door het aantal, soms langdurige (technische), onderzoeken die zijn uitgevoerd ten behoeve van dit onderzoek en de betrokkenheid van de onderzoekers bij andere onderzoeken met een hogere prioriteit", klinkt het nog. Zo heeft het OVV ook het onderzoek gevoerd naar de crash in Oost-Oekraïne van de Boeing 777 van Malaysia Airlines, waarbij 298 doden vielen. Uit dat onderzoek bleek dat het vliegtuig werd neergeschoten door een BUK-raket die werd afgeschoten vanuit een zone die gecontroleerd werd door de pro-Russische rebellen.

Nu in het nieuws