Coalitiepartner van Braziliaanse presidente Rousseff stapt op

Foto: AP

Coalitiepartner van Braziliaanse presidente Rousseff stapt op

Print

In Brazilië is de centrumrechtse partij PMDB uit de coalitie van de met ontslag bedreigde presidente Dilma Rousseff gestapt.

De top van de partij van vicepresident Michel Temer ging over “tot het onmiddellijk vertrek uit de regering” en roept de zes overgebleven ministers van de partij op om ontslag te nemen. De partij hoopt de afzetting van Rousseff te bespoedigen en zelf het presidentschap te bemachtigen.

Een tweetal weken geleden luidde het bij de PMDB nog dat de partij zichzelf dertig dagen gaf om te beslissen of ze al dan niet zou breken met Rousseff. “De regering heeft slechte beslissingen genomen. Ze is aan het zinken en de PMDB mag niet zinken met de regering”, klonk het toen.

Dilma Rousseff ligt enorm onder vuur in Brazilië. De economie zit in het slop en tal van corruptieschandalen bezoedelen de reputatie van de presidente. In december lanceerde de oppositie een parlementaire afzettingsprocedure tegen haar.

Rousseff heeft dinsdag na de aankondiging van PMDB een reis geannuleerd naar de Verenigde Staten, waar ze donderdag en vrijdag zou deelnemen aan een top over nucleaire veiligheid. Zij wordt vertegenwoordigd door haar vicepresident, Michel Temer, als ze in het buitenland verblijft.

Nu in het nieuws