Eerste zes ‘Big Belly’s’ staan op Park Spoor Oost

Print

De vuilbakken in de Antwerpse parken moeten tegen 2019 vervangen zijn door de nieuwe Big Belly’s. De eerste exemplaren staan nu al op Park Spoor Oost. Foto: Wim Hendrix, kioni papadopoulos

Borgerhout -

Op Park Spoor Oost zijn zes ‘Big Belly’s’ geplaatst. Tegen het einde van dit jaar zullen er 47 van deze grotere, ‘slimme’ vuilnisbakken staan in de Antwerpse parken. Ook met de ‘clean teams’ zet de stad verder in op de strijd tegen sluikstorten.

Dat blijkt uit de antwoorden van schepen van Stads- en Buurtonderhoud Philip Heylen (CD&V) en burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de vragen van N-VA-gemeenteraadslid Koen Laenens.

De Big Belly is een van de investeringen van de stad Antwerpen in de strijd tegen zwerfvuil. De nieuwe vuilnisbakken drukken het afval samen, zodat er veel meer in kan. Bovendien geeft de Big Belly de dienst Stadsreiniging een seintje als hij moet worden leeggemaakt.

Door hun grote volume zijn de nieuwe vuilnisbakken ideaal om in parken te plaatsen. De eerste zes staan nu op Park Spoor Oost. Tegen midden juni worden er nog eens 41 Big Belly’s geplaatst in andere parken. Volgend jaar volgen er nog veertig van dit type vuilnisbakken, in 2018 en 2019 telkens 25. Tegen dan zullen in alle Antwerpse parken Big Belly’s staan.

Nachtelijke controles

De strijd tegen sluikstorten schakelt in mei naar een nog hogere versnelling. Vanaf dan gaan vier ‘clean teams’ van telkens twee mensen op pad, van wie één de bevoegdheid heeft om gemeentelijke administratieve sancties (GAS) uit te schrijven. Ze zullen ook ’s nachts worden ingezet om sluikstorters op heterdaad te betrappen.

Naast het inzetten van mensen zullen op plekken waar vaak sluikstorten liggen mobiele camera’s worden ingezet. De straten waar volgens de Straatbeeldmonitor van de stad in 2015 het meest wordt gesluikstort zijn: Charlottalei, Jacob Jordaensstraat, Jan De Voslei, Kattenberg, Lange Kievitstraat, Lange Lobroekstraat, Ommeganckstraat, Simonsstraat, Turnhoutsebaan en Twee Netenstraat.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio