“Tien overwinningen per seizoen,  dat zit er niet meer in”

Jeroen Das, sleurend aan de kop van het peloton. Foto: avt

Wielrennenelite zonder contract - 37-jarige Jeroen Das is uitstekend aan 2016 begonnen

“Tien overwinningen per seizoen, dat zit er niet meer in”

Print

Met drie topvijfplaatsen en het voorbije weekend nog een notering in de top tien is Jeroen Das uitstekend aan het seizoen begonnen. Na twee mindere jaren lijkt de renner van Reno Systems CT stilaan op de weg terug.

“Twee jaar geleden behaalde ik nog drie overwinningen, maar dat was toch een pak minder dan de jaren daarvoor”, vertelt de 37-jarige postbode uit Wuustwezel. “Maar zelfs dat verontrustte me niet echt. Ik hield wel een slecht gevoel over aan het feit dat ik zoveel zwakke wedstrijden had gereden. Na een tijdje besloot ik me grondig te laten onderzoeken en daaruit bleek dat er tekenen van overtraining zichtbaar waren. Ik moest het anders aanpakken, hoewel de dokters me toen al vertelden dat het heel moeilijk ging worden om mijn vroegere niveau terug op te pikken. En inderdaad, het liep niet meteen vlot en alsof dat nog niet erg genoeg was, kreeg ik ook nog te kampen met knieproblemen. Die staken in de Scheldeprijs van vorig jaar de kop op en ik ben er toch een tijdje mee op de sukkel geweest. Pas eind augustus sloeg de motor opnieuw aan en voelde ik dat er beterschap zichtbaar was. Tot de laatste wedstrijd van het seizoen half oktober voelde ik me weer goed in mijn vel. In november heb ik dan contact gezocht met wielertrainer Jeroen Dingemans, die me vanaf dan ging begeleiden. Dat heeft gewerkt, ik kwam er helemaal door en kende een probleemloze winter. Al tijdens het openingsweekend had ik het goede gevoel en dat vertaalde zich meteen in een topvijfplaats. Zelfs al was het de bedoeling om er niet meteen te staan.”

En dus kijkt Das met een positief gevoel de rest van het wielerseizoen tegemoet. Die toekomst zal zich vooral rond de kerktoren afspelen. “De ploeg heeft een stap teruggezet en er bewust voor gekozen om maar aan een klein aantal interclubs deel te nemen. Bovendien begint ook mijn leeftijd te spelen. Als 37-jarige heb ik in die grotere wedstrijden niets meer te zoeken. Ik heb daar ook niets meer te bewijzen. Ik denk dat ik in het verleden genoeg aangetoond heb tot wat ik in staat ben. Bepaalde doelen heb ik ook niet meer. Enkele jaren geleden was het nog mikken naar een tiental overwinningen per seizoen, maar dat is er nu niet meer bij. Ik hoop me gewoon goed in mijn vel te blijven voelen en nog een tikkeltje beter te worden dan nu al het geval is. Als ik daarin slaag, ben ik ervan overtuigd dat ik nog geregeld zal kunnen meestrijden voor een overwinning. Al blijft het plezier tijdens het fietsen primeren voor mij.”

Meer sportnieuws