Verbouwend koppel uit Emblem krijgt gezelschap van bevers

Print
Ranst - Julie (23) en Thomas (25) kochten vorige zomer een huis in Emblem dat ze momenteel verbouwen. En ze zijn blijkbaar niet de enige verbouwers, want sinds twee weken heeft het koppel twee bevers in zijn tuinvijver.

Julie en Thomas zijn vereerd met hun bijzondere, beschermde gasten. Ze zouden niet willen dat de bevers verstoord worden, daarom houden ze de exacte locatie liever geheim. Maar hun huis bevindt zich achter de dijk van het Netekanaal in Emblem (Ranst). De vijver ligt achteraan in hun tuin. “Omdat we allebei van de natuur houden, had ik al een tijdje een wildcamera”, vertelt Thomas. “Daarmee had ik al veel succes in onze tuin. Zo kon ik al beelden maken van een vos, marters en mogelijk een hermelijn.”

Onlangs bemerkten ze schade aan bomen in hun tuin. “Er was schors af. We dachten eerst al dat misschien iemand ongewenst die bomen beschadigd had, je weet nooit. We hebben toen onze nachtcamera gehangen, en direct de eerste nacht hadden we al prijs. Er stond een bever op beeld! Enkele dagen later hadden we uitsluitsel dat er twee bevers zaten.”

In de oever van hun vijver bemerkten Julie en Thomas drie holen waar de bevers nu een burcht bouwen. Ze leggen takken klaar, om hun eigen bomen wat te sparen.

Wortel of appel?

Volgens beverspecialist Kristijn Swinnen (Natuurpunt) kan het koppel zijn bomen met een raster beschermen tegen bevervraat. “Vermoedelijk is een van deze bevers afkomstig uit het Viersels Gebroekt, waar al enkele jaren bevers kweken. Na twee jaar worden de jongen door hun ouders uit hun territorium verstoten. Ik denk dat deze twee ook nog wel in het Netekanaal zullen zwemmen, want een bever heeft gemiddeld één kilometer oever in zijn territorium. Het is mogelijk dat de twee bevers familie zijn, maar inteelt is niet zo’n probleem voor bevers. Mannetjes zwemmen verder, dus mogelijk komt het mannetje uit de Dijle in het Mechelse.”

Swinnen had per mail al contact met Julie en Thomas. “Ze vroegen me of ze soms wortels of appels moeten leggen, maar dat zou ik niet doen, die bevatten te veel suikers.”  

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio