Nederlandse terreurverdachte had banden met netwerk van Abaaoud en Reda Kriket

In het Nederlandse Rotterdam is zondagmiddag een Fransman opgepakt, die verdacht wordt van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag in Frankrijk. De man is een kompaan van terreurverdachte Reda Kriket, maar zou ook een link hebben met ons land, schrijft NOS.

De Franse autoriteiten verzochten vrijdag al om de aanhouding van de 32-jarige man, die door Franse media Anis B. wordt genoemd. B. werd gezocht nadat in de woning van Reda Kriket, een Franse terreurverdachte, ook zijn Rotterdams telefoonnummer werd teruggevonden.

Kriket is een 34-jarige man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al vergevorderde plannen had voor een aanslag in Frankrijk.

Nu blijkt dat niet alleen Kriket, maar ook de nieuwe verdachte Anis B. een link heeft met ons land. Anis B. had immers banden met het Zerkani-netwerk, genoemd naar Khalid Zerkani, uit Molenbeek. Hij werd vorig jaar juli in Brussel veroordeeld tot twaalf jaar cel voor ronselen. Naast Zerkani werd toen ook Kriket bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld wegens zijn rol in het netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Nog veroordeeld: Abdelhamid Abaaoud, één van de belangrijkste daders van de aanlagen 13 november in Parijs.

Uitleveren aan Frankrijk

Het openbaar ministerie (OM) laat ook weten dat de procedure wordt opgestart om verdachte Anis B., die zondagmiddag in Rotterdam werd opgepakt, uit te leveren aan Frankrijk, waar de man gezocht werd. De drie andere verdachten die zondag gearresteerd werden worden verhoord door de Nederlandse recherche, aldus het OM.

De Rotterdamse politie hield nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de vierde verdachte is nog niet vastgesteld. Een speciale antiterreureenheid van de Nederlandse politie heeft de aanhoudingen verricht. Het Openbaar Ministerie onderzoekt in hoeverre dit drietal betrokken is bij terrorisme. Een woordvoerder kon niet zeggen of de arrestaties verband houden met de aanslagen in Parijs afgelopen november.