Carola helpt al vijftien jaar padden veilig de straat over te steken

“Ik kon het beeld van de doodgereden padjes niet meer aan”

Print

Vrijwilligers van de korfbal vinden al snel enkele padden Foto: Theo Derkinderen

Bornem -

Het is weer paddentrek. Padden komen uit hun winterslaap en trekken naar beken en poelen om er te kweken. Heel wat vrijwilligers helpen de padden bij hun oversteek. Carola Denotté en haar team bijvoorbeeld. Zij zijn wekenlang elke avond in de weer in Bornem.

Vijftien jaar al ontfermt Carola Denotté (65) zich over de padden in Bornem. Elk voorjaar komen ze na hun winterslaap uit de bossen en zoeken ze poelen en beekjes om zich voort te planten. “Ik ben me voor de padden beginnen inzetten toen ik zoveel jaar geleden merkte welk slagveld auto’s aanrichtten tijdens de jaarlijkse paddentrek. Elke avond werden hier in de buurt tientallen kleine padjes doodgereden toen ze de straat overstaken. Een beeld dat ik niet meer aankon en ben prompt begonnen met het helpen oversteken van de kleine reptielen”, zegt Carola.

Eerst deed de Bornemse het alleen, later kreeg ze de hulp van haar familie en enkele vrienden. “Ondertussen hebben we een team van vrijwilligers dat elke avond in de periode van de paddentrek mee op stap gaat. Tien tot twaalf man sterk. En soms springen ook scholen of, zoals nu, leden van de Bornemse korfbalclub bij.”

Bornem is een gemeente waar veel padden zitten. “Omdat er veel groen is en omdat er ook veel waterlopen zijn. Ideaal voor padden, kikkers en salamanders”, gaat Carola verder. “En elke avond, zeker als het een beetje zachter weer wordt, vinden we padden. Veel padden. Zaterdagavond bijvoorbeeld - de zachtste dag van de voorbije week - hebben we in Weert 225 padden en nog eens 103 koppels aangetroffen. Dat maakt dus al gauw 431 padden die we veilig de straat hebben overgeholpen. In Buitenland, aan Roddam en Vitsdam ging het om 157 padden, 25 koppels, 19 kikkers en 5 salamanders.”

Lees het volledige verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio