Engeland klopt wereldkampioen Duitsland na straffe comeback

Foto: REUTERS

Engeland klopt wereldkampioen Duitsland na straffe comeback

Print

Engeland heeft met 2-3 gewonnen in en tegen Duitsland. De wereldkampioen was nochtans 2-0 voorgekomen, maar mede dankzij een geniale hak van invaller Jamie Vardy mochten de bezoekers dan toch een feestje beginnen bouwen.

Duitsland tegen Engeland. Die Mannschaft tegen The Three Lions. De wereldkampioen tegen de vergane glorie. Wat vooraf ook beweerd werd: een wedstrijd tussen de twee eeuwige rivalen is nooit ‘zomaar’ een oefeninterland. Beide ploegen wilden winnen, beide ploegen wilden maar al te graag met de eer gaan lopen. Intensiteit te over dus, een aantal bescheiden pogingen langs beide kanten zorgden voor wat peper en zout in de openingsfase van de wedstrijd.

Toch was het tot vlak voor het half uur wachten op een eerste doelpunt. Mario Gomez leek met dank aan Nathaniel Clyne de buitenspelval te omzeilen en de score te openen, maar de lijnrechter had dat (onterecht) anders gezien. Engeland ontsnapte dus, maar bleef niet lang uit de Duitse klauwen. Vlak voor rust mocht Toni Kroos van aan de rand van de zestien aanleggen, Jack Butland zag het leer in de korte hoek binnenwaaien. Dubbele pech voor Butland, trouwens, want hij blesseerde zich bij zijn reddingspoging en moest naar de kant. Zijn vervanger vlak voor rust heette Fraser Forster.

Geniale Vardy

Na rust volgde opdoffer nummer drie voor the visitors: Gomez werd door Clyne en Cahill niets in de weg gelegd en mocht enig mooi de 2-0 binnenkoppen. Schluss, dan maar? Not at all, want amper vier minuten later bracht Harry Kane Engeland met een fraaie trap (en na zwak verdedigen van Özil en Müller) terug in de wedstrijd. Bondscoach Roy Hodgson had bloed geroken en gooide Jamie Vardy in de strijd. De voormalige fabrieksarbeider ontpopte zich dit seizoen al tot dé seizoensrevelatie bij voorlopige leider Leicester City en sloeg al drie minuten na zijn invalbeurt heel Berlijn met verstomming. Een enig mooi hakje waar zelfs de mond van doelman Manuel Neuer van open viel: well done, mister Vardy.

Menig analist grabbelde ondertussen in het vat met voetbalcliché’s en haalde maar al te graag aan dat je met Duitsers nooit klaar bent. Dat was misschien in de jaren 70, 80, 90 en zelfs in 2014 nog van toepassing, maar zaterdag bewees Eric Dier dat het anno 2016 ook anders kan. Met een rake kopbal schonk de Tottenham-speler Engeland in de extra tijd een prestigieuze zege in het hol van de leeuw. De menig analist mocht ook meteen een ander cliché naar de prullenmand verwijzen. Aan het eind winnen niet langer de Duitsers, maar wel de Engelsen. Schade, Deutschland.

Meer sportnieuws