© WDK

© gva

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Entourage van ‘wodkakoning’ moet 11 miljoen euro betalen

De entourage van drugsbaron Riccardo Fanchini (60) moet 11 miljoen euro, een deel van zijn drugsopbrengsten, ophoesten. Handlangers hebben het geld jarenlang witgewassen via vastgoedinvesteringen in het buitenland.

JONATHAN BERNAERTS

Riccardo Fanchini (60) zit in de Verenigde Staten een celstraf van tien jaar uit voor de internationale handel in cocaïne, heroïne en xtc. Het was dankzij het speurwerk van het Antwerpse gerecht dat de Pools-Italiaanse maffiabaas in 2007 werd opgepakt.

Al sinds de jaren negentig wordt Fanchini, alias Marian Kozina, beschouwd als een van de absolute kopstukken van de Russische maffia. De gangster dook de voorbije twee decennia onder verschillende namen op in New York, Berlijn, Moskou en Antwerpen.

In Antwerpen deed hij zaken met de in 1998 vermoorde crimineel Rachmiel Brandwain. Later zette hij de wodkahandel Kremlyovskaya Vodka op, waar hij samenwerkte met Frank Slaets, ex-vriend van Véronique De Kock. Fanchini werd ook ‘een van de beste vrienden’ van Slaets en werd zelfs peter van diens zoontje. Beiden werden in 2000 samen veroordeeld door het Antwerpse hof van beroep wegens witwassen van crimineel geld en het ontdragen van activa uit de frauduleus failliet gegane Kremlyovskayagroep. De opbrengsten werden belegd in villa’s in Antwerpse residentiële wijken. Fanchini kreeg toen vier jaar effectieve celstraf, waarvan hij drie jaar heeft uitgezeten. Daarna verruilde hij zijn villa in Wilrijk voor een peperduur huis in Londen.

Ingewikkelde constructies

Hoewel Fanchini het land had verlaten, liet het Antwerpse gerecht de maffiabaas en zijn entourage niet los. Gisteren werden zijn handlangers voor de correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeeld voor het witwassen van een deel van de drugsopbrengsten van Fanchini. Dat gebeurde onder meer met investeringen in vastgoed in Oekraïne, Groot-Brittannië, Duitsland en in ons land. “Jarenlang hebben ze een zeer grote hoeveelheid misdaadgelden witgewassen via allerhande ingewikkelde constructies”, zei de rechter gisteren.

De beklaagden kregen celstraffen tot twee jaar voorwaardelijk. Maar Fanchini’s entourage wordt voornamelijk in de portefeuille getroffen. De rechtbank verklaarde liefst 11 miljoen euro verbeurd. Per beklaagde werden geldboetes tot 37.500 euro uitgesproken.

Volgens de rechtbank speelde de 60-jarige Jolanta Fanchini, de tweede echtgenote van de maffiabaas, een belangrijke rol in de grootschalige witwasoperatie. Via de Antwerpse topdiamantair Serge M. (59) sluisde zij een groot deel van het misdaadgeld door naar buitenlandse rekeningen. Jolanta werd in 2008 in het Spaanse Malaga opgepakt en uitgeleverd. Intussen is ze weer op vrije voeten.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio