T.D.J., ofwel ‘Mister Miami’. Het kantoor in de Handelstraat (rechts)© GVA

B.B., N.C. en S.S. zitten in de cel op verdenking van misbruik van gezag en toebrengen van zware slagen. © gva

1/2

Politieschandaal: vrijgelaten agent stond bekend als ‘Mister Miami’

De zesde verdachte van het Antwerpse politieschandaal is na zijn terugkeer van zijn vakantieoord in Miami opgepakt en weer vrijgelaten. ‘Mister Miami’ (34) werd in verdenking gesteld en moet voorwaarden naleven.

Met een bevel tot medebrenging van de onderzoeksrechter trokken speurders woensdag naar de luchthaven van Luik. Daar waren T.D.J. (34) en zijn zoontje van het vliegtuig gestapt. Ze hadden net een vakantie in het zonnige Miami beleefd.

De politieman werd meteen meegenomen naar het politiekantoor, waar hij op de rooster werd gelegd over zijn betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de afdeling City in de Handelstraat. ‘Mister Miami’, zoals T.D.J. wordt genoemd, is de zesde verdachte in het onderzoek. Zijn collega’s B.B., N.C. en S.S. zitten in de cel, twee andere verdachten werden vrijgelaten onder voorwaarden.

De onderzoeksrechter stelde T.D.J. gisterenochtend officieel in verdenking voor mededaderschap aan misbruik van gezag en het toebrengen van zware slagen. De dertiger werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Zijn politiefunctie mag hij bijvoorbeeld niet meer uitoefenen.

“Geen ontspannende vakantie”

“Een ontspannende vakantie heeft mijn cliënt alleszins niet gehad”, zegt advocaat Marc Swinnen. “Hij heeft het nieuws over het ‘politieschandaal’ tijdens zijn vakantie gevolgd. Hij was zwaar onder de indruk: de kranten stonden bol van de wilde verhalen, zelfs de burgemeester en de korpschef spraken forse taal. Mijn cliënt werkt goed mee aan het onderzoek en is opgelucht dat de onderzoeksrechter het niet nodig vond om hem aan te houden.”

Geld aftroggelen voor reisjes

Het onderzoek begon al in juni 2015 na klachten. In de tweede helft van 2015 kwamen mogelijke nieuwe feiten en praktijken aan het licht en pas vorige week volgden arrestaties. Meteen deden de wildste verhalen de ronde. De politiemannen leken al jaren bezig te zijn met het bestelen van illegalen. Ze zouden grof geld opstrijken en daarmee exotische reisjes maken.

De advocaten van B.B. en N.C. lieten dinsdag al uitschijnen dat het dossier tegen hun cliënten maar magertjes was. “We moeten het onderzoek verder afwachten, maar de kans bestaat inderdaad dat het dossier een lege doos blijkt”, reageert advocaat Swinnen. Nochtans werd zijn cliënt T.D.J. steeds genoemd als de agent die het vaakst illegalen zou bestolen hebben.

Antwerps politieschandaal: zesde verdachte weer vrij onder zeer strikte voorwaarden

© JVDP

De zesde verdachte in de zaak rond het Antwerpse politieschandaal is weer vrijgelaten. Dat meldt het Antwerpse parket. De 34-jarige man werd woensdag gearresteerd nadat hij terug was gekomen uit het buitenland en werd verhoord door speurders. Hij werd vandaag voor de onderzoeksrechter geleid en nadien onder strikte voorwaarden in vrijheid gesteld. Hij mag voorlopig geen politieactiviteiten meer uitoefenen.

Het onderzoek naar de interventie-inspecteurs van de zone City (Antwerpen-Noord en Borgerhout) is al enkele maanden aan de gang en leidde vorige week woensdag tot de arrestatie van - in eerste instantie - vier verdachten. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) bracht de zaak op dat moment ook naar buiten.

Volgens het parket worden de betrokken agenten verdacht van afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen. Hun slachtoffers zouden onder meer illegalen zijn geweest, die systematisch aan controles onderworpen en beroofd werden.

Vrijdag werd ook nog een vijfde verdachte verhoord. Drie van de vijf agenten werden door de onderzoeksrechter aangehouden - van twee van hen is die aanhouding ook al bevestigd door de raadkamer - terwijl de twee anderen vrij zijn onder voorwaarden. Ze mogen onder meer hun functie voorlopig niet meer uitoefenen.

Gisteren, woensdag, werd nog een zesde verdachte gearresteerd. De 34-jarige verdachte bevond zich de voorbije week in het buitenland. Hij werd in verdenking gesteld voor mededaderschap voor misbruik van gezag en toebrengen van zware slagen. De man werd gisteren verhoord en werd vandaag voor de onderzoeksrechter geleid. Die besliste hem vrij te laten onder zeer strikte voorwaarden. Zo mag hij geen politieactiviteiten meer uitvoeren.