© ILPR

© ILPR

© ILPR

© ILPR

© ILPR

© ILPR

© ILPR

1 / 7

Pelgrimstafel hoopt op erkenning als Werelderfgoed

Twaalf ouderen gingen op Witte Donderdag traditiegetrouw aan tafel in de kapel van het Sint-Julianusgasthuis in de Antwerpse Hoogstraat. Het befaamde gebruik van de Pelgrimstafel gaat al liefst vijf eeuwen mee.

ILPR

In de kapel van het Sint-Julianusgasthuis werd donderdag een rijkelijk versierde tafel gedekt. Het bestuur van het gasthuis houdt daarmee samen met de huurder van het pand, Adriaan Raemdonck van kunstgalerie De Zwarte Panter, de traditie zo getrouw mogelijk in ere. Elk jaar komen heel wat kijklustigen de pelgrimstafel bewonderen. ’s Avonds gingen twaalf symbolische bedevaarders aan tafel voor een maaltijd. Net zoals de laatste jaren werden bejaarden uit het rusthuis Sint-Anna in Berchem hiervoor uitgenodigd.

Jan Dockx, voorzitter van de vzw Koninklijk Sint-Julianusgenootschap, hoopt deze traditie op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco te krijgen. “Antwerpen telt veel materiële schatten, maar dit is een uitzonderlijk immaterieel erfgoed”, vindt Dockx. “Eerst dienen we een dossier in voor erkenning door Erfgoed Vlaanderen.”

Samen met het Genootschap van Santiago de Compostela onthaalt het gasthuisbestuur in een gastenkamer ook pelgrims die op weg zijn naar Compostela, Rome, Loreto of een ander bedevaartsoord. Hiermee gaven ze het gebouw zijn oorspronkelijke bestemming terug.

Lees vrijdag het hele artikel in Gazet van Antwerpen - editie Stad

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio