© Patrick Hattori

Ouders schuldig aan mishandelden dochter

De ouders van een 32-jarige vrouw, die een ernstige mentale beperking heeft, zijn schuldig bevonden aan mishandeling van hun dochter. De rechter in Mechelen legde onder meer een gezinsbegeleiding op.

Theo Derkinderen

In november 2013 startte er een onderzoek naar het gezin N. De toen 29-jarige dochter van het gezin, die verlengd minderjarig is verklaard, verbleef in een instelling in Sint-Katelijne-Waver. Begeleiders kregen in de gaten dat er iets mis was met de vrouw. Zo zou ze regelmatig klappen krijgen. Met de hand, maar volgens het parket ook met een broekriem. “Eén keer kreeg ze zelfs klappen omdat ze diarree had in haar broek had gedaan”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans.

Advocaat Dieter Van Hemelryck onderstreepte in zijn pleidooi dat het voor de ouders zware jaren zijn geweest. “Door haar beperking kon de dochter niets meer alleen: ze kon geen boterham smeren, laat staan dat ze alleen naar het toilet kon gaan.”

De raadsman vroeg zichzelf af of de dochter zomaar moest geloofd worden. “Misschien heeft ze zichzelf wel verwond. Uit frustratie voor haar beperking. Een kinesiste zegt dat zoiets niet onmogelijk is.”

Rechter Bourlet geloofde het slachtoffer en sprak van mensonterende behandelingen. Ze veroordeelde de vader tot achttien maanden voorwaardelijk. De moeder liep tien maanden voorwaardelijk op. Ze moeten ook een gezinstherapie volgen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio