© BELGA

De Croo vraagt grondige evaluatie van netwerkproblemen

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) heeft aan de verschillende telecomoperatoren een grondige analyse gevraagd van de netwerkproblemen die dinsdag opdoken na de aanslagen in de Brusselse hoofdstad. Op basis van die analyse wil hij met de sector rond de tafel gaan zitten om de nodige lessen te trekken en de procedures te verfijnen. Na de aanslagen van gisteren was het telefoonnetwerk urenlang overbelast.

Voor het kernkabinet van woensdagvoormiddag had ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gewezen op de netwerkproblemen van dinsdag. Hij sprak van een “vervelend” tekort.

Het huidige crisisplan telecommunicatie, dat dateert van de Pukkelpopramp in augustus 2011, voorziet dat bij een grote ramp de mensen worden opgeroepen om te sms’en, te communiceren via mobiele data of vaste netwerken te gebruiken. Die oproep kwam er dinsdag ook door de minister, de betrokken operatoren en het Crisiscentrum. De operatoren stelden als alternatief hun wifi-hofspots volledig open.

Crisiscentrum

Alexander De Croo wil dat in de analyse van de operatoren alle relevante elementen worden meegenomen en dat ook wordt nagegaan welke de impact is van de huidige stralingsnormen op een snellere overbelasting van de netwerken. Hij wil ook met het Crisiscentrum nagaan of sociale media nog intensiever kunnen gebruikt worden in tijden van crisis. Naast de operatoren worden ook onder meer Microsoft (Skype), Facebook (Whatsapp), Twitter en Google uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

Meer over Aanslagen Brussel