© *

© *

© *

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Wat weten we over staatsvijand nr. 1 Najim Laachraoui?

Vandaag berichtten heel wat media dat de derde man op de foto, de enige terrorist die wellicht gevlucht is van de aanslagen in Zaventem, Najim Laachraoui zou zijn. Maar wat weten we eigenlijk over die man? Een overzicht:

MiGe

De 24-jarige Belgische Marokkan groeide op in Schaarbeek, en is een elektromechanicus van opleiding. In 2013 vertrok hij naar Syrië, in 2015 keerde hij terug. Hij hielp de bommen maken voor de aanslagen in Parijs. Zijn DNA werd gevonden in een huis in het Waalse Auvelais waar de bommen werden gemaakt, en in het huis waar Abdeslam na de aanslagen even onderdook. Hij stortte vanuit Brussel geld op de rekening van de nicht van "het brein" Abdelhamid Abaaoud om een tweede reeks aanslagen in Parijs voor te bereiden. Dat plan werd echter voorkomen door de politieactie in Saint-Denis.

Hij had geen strafblad, maar stond wel op de OCAD-lijst van Syriëstrijders, als strijdersnaam gebruikte hij Abou Idriss.Vorige week dinsdag ontsnapte hij samen met Salah Abdeslam uit het appartement in Vorst waar de politie binnenviel.

Opvallend: Najim is de broer van Mourad Laachraoui (21) een taekwandotalent dat zich net niet plaatste voor de Spelen van Rio. De familie lijkt de banden met Najim helemaal te hebben doorgeknipt. Ze zeggen zelfs dat ze hem niet kennen, wellicht om de carrière van Mourad niet te schaden.

De woordvoerster van de politiezone Zuid zegt dat ze niet kan bevestigen dat de verdachte Najim Laachraoui is opgepakt in Anderlecht. Ze verwijst "voor dat dossier" naar het federaal parket. Daar is voorlopig niemand bereikbaar. Om 13.00 uur houdt het federaal parket een persconferentie in zijn gebouwen in Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER