© rr

© DH

© *

© *

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Werd aanslag vervroegd door arrestatie Abdeslam?

Een onderzoeker zou aan CNN hebben gezegd dat het de bedoeling van de terroristen was dat Salah Abdeslam deel zou uitmaken van de zelfmoordcommando's. Dat plan viel echter in duigen toen de veiligheidsdiensten in Vorst binnenvielen. Mogelijk werd de geplande aanslagen in Brussel vervroegd omdat gevreesd werd dat Abdeslam er informatie over zou lossen.

mige, jva, sdv, mtm

Testament dader: “Ik wil niet naar de gevangenis”

“Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik word overal gezocht en voel me nergens nog veilig. Ik ben bang om in de gevangenis te belanden." Dat staat te lezen in het testament van Ibrahim El Bakraoui, de terrorist die zichzelf dinsdagochtend opblies in de luchthaven van Zaventem.

Federaal procureur Frederic Van Leeuwen gaf woensdagmiddag een persconferentie over de aanslagen in Brussel. Hij bevestigde dat de broers El Bakraoui - die al de hele ochtend door allerlei media genoemd worden - zichzelf hebben opgeblazen. De ene in de vertrekhal van de luchthaven van de Zaventem en de andere in het metrostation van Maalbeek.

Bronnen dicht bij het onderzoek vertelden dinsdag al aan onze redactie dat sommigen de middelste man op de foto's in de vertrekhal als Ibrahim El Bakraoui herkenden. Ibrahim is dan ook geen onbekende in het Brusselse gangstermilieu: in januari 2010 werd hij veroordeeld voor een gewelddadige overval in Brussel waarbij hij het vuur op de politie opende.

Die informatie is nu bevestigd door het federaal parket. Aan de hand van vingerafdrukken in een woning in de Max Roosstraat in Schaarbeek werd Ibrahim geïdentificeerd als de eerste kamikaze van Zaventem. Bij de huiszoeking gisteravond werd een tas met daarin een zware lading explosieven gevonden. Ook werden 15 kilo TATC, 150 liter aceton en 30 liter zuurstofwater aangetroffen.

De tweede kamikaze van Zaventem, links op de foto, is nog niet officieel geïdentificeerd. Het zou gaan om Najim Laachraoui, volgens De Standaard. De man rechts op de foto, die met het hoedje, is gevlucht en nog niet geïdentificeerd.

Hij liet een pakket achter en vluchtte voor de ontploffing. Het is dus niet zo dat zijn bom niet afging. Zo werd nog veel erger vermeden, want hij had de zwaarste explosies. Dat bleek toen ontmijningsdienst DOVO de tas gecontroleerd liet ontploffen.

Broer blies zichzelf op in metrostation

De aanslag in het metrotoestel in Maelbeek werd gepleegd door Khalid El Bakraoui, de broer van Ibrahim. Ook Khalid is geen onbekende bij politie en gerecht: Khalid werd in 2011 veroordeeld voor een reeks carjackings.

Hij stond op een lijst van Interpol. De internationale politieorganisatie vaardigde een zogenaamd 'red notice' uit tegen hem, meldt The New York Times. Zo'n 'red notice' vraagt om het lokaliseren en arresteren van gezochte personen met het oog op uitlevering, maar is geen internationaal arrestatiebevel en lidstaten zijn niet verplicht steun te leveren.

Volgens Interpol is de dader op 12 januari 1989 geboren. Hij zou Frans en Arabisch spreken en de nationaliteit van België en de Bahama's hebben.

Twee personen opgepakt na huiszoekingen

Het parket laat nog weten dat dinsdagavond bij een vierde huiszoeking in Schaarbeek een persoon opgepakt. Twee andere huiszoekingen in de straat leverden niets op. Ook in Haren werd een persoon voor verhoor meegenomen na een huiszoeking, maar die persoon is inmiddels al weer vrij.

"Plan was dat Abdeslam zou deelnemen aan aanslagen"

Hoewel de twee broers beruchte gangsters waren, stonden ze in Brussel toch niet geregistreerd als geradicaliseerd. Er zijn echter voldoende aanwijzingen die de 27-jarige Khalid rechtstreeks linken met de Belgische terroristencel rond Salah Abdeslam.

De Franstalige krant La Dernière Heure maakte dinsdag namelijk al bekend dat Kahli El Bakraoui onder een valse naam het safehouse van Vorst huurde. Dat is de plaats waar Salah Abdeslam zich schuilhield en van waaruit vorige week dinsdag de politie werd beschoten. Zo kon Absdeslam ontkomen en vluchtte hij naar het huis in Molenbeek waar hij vrijdag finaal werd ingerekend.

Een onderzoeker zou nu aan CNN hebben gezegd dat het de bedoeling van de terroristen was dat Abdeslam deel zou uitmaken van de zelfmoordcommando's. Dat plan viel echter in duigen toen de veiligheidsdiensten in Vorst binnenvielen. Dat bevestigt wat bronnen ook aan onze redactie vertelden. Jihadkenner Pieter Van Ostaeyen denkt dat Islamitische Staat de aanslag minstens met een week vervroegde. Dat na de vangst van Abdeslam en uitspraken als zou hij willen meewerken met het gerecht. Toen ook bekend raakte dat er ontstekingsmechanismen werden gevonden in Vorst, redeneerden de terroristen dat er niet langer gewacht kon worden voor hun volledige terreurcel ontmaskerd zou worden. En dus voerden ze de aanslag versneld uit.

Ook derde verdachte opgepakt?

De Franstalige krant La Dernière Heure meldt dat Najm Laacharoui zou zijn opgepakt in Anderlecht, maar deze informatie wordt niet bevestigd door politie of parket. Persagentschap Belga meldde eerder dat de 24-jarige jihadist zou betrokken zijn bij de aanslagen van dinsdag op de luchthaven van Zaventem. Laachraoui is een voormalige Syriëstrijder uit Schaarbeek en vermoedelijk de wapenexpert van de Belgische IS-afdeling. Mogelijk opereerde hij onder de schuilnaam Soufiane Kayal en werd hij na zijn terugkeer in 2015 door Salah Abdeslam in Boedapest opgepikt. Zijn DNA zou ook teruggevonden zijn in het safehouse van Abdeslam in Vorst.

Ibrahim El Bakraoui (29) is de eerste geïdentificeerde dader van de aanslagen in de luchthaven van Zaventem. Zijn broer Khalid (27) blies zichzelf op in het metrostation Maelbeek. De tweede kamikaze (met baardje) is nog niet geïdentificeerd, de derde verdachte (met hoedje) wordt nog actief gezocht. Hij liet een zak met explosieven achter in de vertrekhal van Zaventem, maar vluchtte weg voor alles ontplofte. Zijn bom ging niet af. Najim Laachraoui, is volgens De Standaard omgekomen bij de zelfmoordaanslag in Zaventem.

Meer over Aanslagen Brussel