Terroristen vermomd als toeristen met taxi naar Zaventem

De drie terroristen bij hun aankomst in de luchthaven, net voor ze de bommen laten ontploffen. Wie goed kijkt, ziet duidelijk dat twee van hen slechts één handschoen dragen, aan hun linkerhand. Allicht zat onder hun handschoenen het ontstekingsmechanisme voor de spijkerbommen verscholen. Foto: BELGA

Terroristen vermomd als toeristen met taxi naar Zaventem

Print

Eigenlijk zou ons land pas over enkele dagen of weken getroffen worden door een aanslag. Maar de terroristen vervroegden hun actie omdat ze zich opgejaagd voelden door het gerecht na de arrestatie van Salah Abdeslam (26). En dus werden sinds vrijdag spijkerbommen gemaakt in een safehouse in Schaarbeek. Vandaar ging het gisterenochtend naar de luchthaven. Vermomd als toeristen, per taxi.

De chauffeur had hen dinsdagochtend rond iets over zeven opgepikt. Ze hadden telefonisch expliciet om een taxi voor drie personen en vijf koffers gevraagd die hen zou oppikken in de Max Roosstraat in de Schaarbeekse stationsbuurt. Ter plaatse merkte de chauffeur dat ze maar drie koffers hadden, maar verder stelde hij er zich geen vragen bij. En uiteraard had hij op geen enkel moment in de gaten dat er spijkerbommen in de valiezen zaten, net zo min als het feit dat minstens een van zijn passagiers een kalasjnikov transporteerde.

Zij aan zij stapte het trio net voor 8u de inkomhal van de luchthaven binnen. Zwarte pull, beige broeken, vastberaden blik. Hun valiezen vol spijkerbommen voortduwend op bagagetrolleys. Om 7.58u activeerden ze hun bommen. Gevolgd door twee harde knallen die de inkomhal vernielden en meer dan honderd slachtoffers maakten.

Twee van de drie terroristen bliezen zichzelf op, maar de bom van de derde terrorist weigerde dienst. Volgens onze informatie werd er ook geschoten met de kalasjnikov. In de ongeziene chaos nadien kon de terrorist – die met de witte jas, het baardje en het zwarte hoedje – ontkomen.

Nauwelijks een uur later, om 9.11u, sloeg een vierde terrorist toe, allicht door zichzelf tot ontploffing te brengen op een metrostel in halte Maalbeek.