© AP

Donald Trump: "Waterboarding is juiste verhoortechniek voor Salah Abdeslam"

"Als het van mij zou afhangen, zou waterboarding de juiste verhoortechniek zijn voor terreurverdachte Salah Abdeslam." Dat zei de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dinsdag in een telefonisch interview met de Today Show. Als reactie op de aanslagen in Brussel had Trump ook al een tweet de wereld ingestuurd: "Weten jullie nog hoe mooi en veilig Brussel was? Wel, zo is het niet meer."

In het telefonische gesprek zei Donald Trump dat Brussel "ooit een van de veiligste steden ter wereld was", maar dat de stad nu "rampzalig en gevaarlijk" is.

Hij benadrukte opnieuw dat hij "heel streng zou zijn aan de grenzen" en dat hij "niemand het land zou binnenlaten zonder geldige identiteitsbewijzen".

Waterboarding

Verder zei hij dat terreurverdachten zeer hard aangepakt moeten worden. "Mensen zouden het recht moeten hebben om alles te doen wat ze nodig achten om informatie te verkrijgen van Salah Abdeslam", zei Trump. "Als het van mij zou afhangen, zou waterboarding - een harde verhoortechniek met schijnverdrinking - een geschikte verhoortechniek voor hem zijn. En zelfs nog veel erger dan dat."

Gevaarlijke uitspraken, vindt de Amerikaanse terreurexpert Malcolm Nance. "ISIS is waarschijnlijk al fragmenten van Trump zijn uitspraken aan het knippen", zegt Nance aan MSNBC. "Donald Trump bevestigt momenteel het karakteristieke beeld dat terroristen hebben van het westen. Zij krijgen 'bevestiging' dat Amerika racistisch, xenofoob en anti-moslim is. Dat gebruiken ze om hun terreuraanslagen te rechtvaardigen. Het is onverantwoord en het moet stoppen."

"In Brussel leven is de hel"

Donald Trump deelde voor het interview via Twitter al zijn mening over Brussel na de aanslagen. “Weten jullie nog hoe mooi en veilig Brussel was? Wel, zo is het niet meer. Het is niet van deze wereld. De Verenigde Staten moeten waakzaam en slim zijn!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is niet de eerste keer dat Trump uithaalt naar de hoofdstad. “Ik was twintig jaar geleden in Brussel - alles was er zo mooi - maar nu is het er alsof je in het hol van de hel moet leven”, zei hij in januari nog in een interview met het Amerikaanse Fox News. “Er is iets op til in Europese steden. Ze willen er de Sharia invoeren. Vooral Brussel is veranderd.”

Ook begin maart noemde hij Brussel “een puinhoop”.

Ook Ted Cruz en Hillary Clinton reageren

Behalve Donald Trump reageerden, voorlopig nog met uitzondering van Bernie Sanders, ook de andere kandidaten in de race naar het Witte Huis op de dramatische gebeurtenissen in Brussel. Die reacties bleken vooral bestemd voor eigen campagnegebruik.

Voor Ted Cruz, de oerconservatieve Republikeinse tegenkandidaat van Donald Trump, bewijst Brussel nogmaals dat "de radicale islam oorlog met ons voert". Hij deed dit nog voor er sprake was van een opeising van de aanslagen. Aan het verslaan van dit kwaad zal een einde komen op 20 januari 2017, "de dag dat ik ingezworen word als president", klonk het zelfverzekerd van de politicus uit Texas. Cruz sneerde al bij voorbaat naar president Barack Obama, "die de Amerikaanse bevolking weer zal waarschuwen niet toe te geven aan islamofobie".

De Democratische kandidate Hillary Clinton legde vooral de klemtoon op het "verhogen van onze veiligheid", onder andere door het Amerikaanse visasysteem te "hervormen". Het idee om de terreur op afstand te houden door de grenzen te sluiten, vond ze belachelijk en onrealistisch - een indirecte uithaal naar Donald Trump. "Dat zou onze handel helemaal onderuit halen", zei ze. In een communiqué met merkwaardige overeenkomsten met de reactie van George Bush na 9/11 stelde Clinton dat de terroristen "de democratische waarden willen vernielen die de fundering zijn van ons ons bondgenootschap en onze manier van leven".

Gouverneur John Kasich van Ohio, nog steeds Republikeins kandidaat, had het eveneens over "aanslagen op onze 'way of life' en de democratische waarden waarop onze politieke systemen zijn gebouwd". Van alle kandidaten die gereageerd hebben, was hij de enige die de woorden "islam" of "jihad" niet in de mond nam.

">Meer over