34 doden bij aanslagen in Brussel, minstens 230 gewonden

Politie roept op amateurbeelden door te sturen, explosief materiaal gevonden bij huiszoekingen

De federale politie vraagt aan alle mensen die amateurbeelden hebben gemaakt waarop de verdachte(n) mogelijk te zien zijn en die het onderzoek mogelijk vooruit kunnen helpen, hun filmpje(s) toe te sturen naar volgend mailadres: opsporingen@police.belgium.eu. De politie vraagt ook uitdrukkelijk om dit mailadres niet nodeloos te belasten. Iedereen die denkt de verdachte(n) gezien te hebben, kan contact opnemen met de federale politie op het nummer 0800/30.300.

mtm, vrs, gn, lbo, cds, belga

De politie heeft dinsdag het adres van de voortvluchtige verdachte in Schaarbeek kunnen achterhalen met behulp van een waakzame taxichauffeur. Dat heeft VTM vernomen.

De drie mannen, die de bommen die ze lieten ontploffen in reistassen vervoerden, namen een taxi naar de luchthaven van Zaventem. Bij aankomst mocht de chauffeur de koffers niet zelf uit de wagen halen. Dat verdachte gedrag deed uiteindelijk een belletje rinkelen bij de taxichauffeur, die het adres waar hij hen had opgehaald doorspeelde aan de politie.

De huiszoekingen in Schaarbeek begonnen volgens getuigen rond de middag en waren volgens Belga pas iets na middernacht afgelopen. Hulp- en veiligheidsdiensten reden af en aan, helikopters cirkelden boven de omgeving en speciale eenheden waren druk aan het werk. De huiszoekingen vonden volgens buurtbewoners plaats in één gebouw, maar mogelijk werden er nog meer huizen doorzocht. Het federaal parket deelde eerder mee dat in Schaarbeek bij huiszoekingen IS-attributen en explosief materiaal is gevonden.

Bij meerdere aanslagen in Brussel en Zaventem zijn tientallen doden gevallen. Bij een bomaanslag in de Brusselse metro kwamen minstens 20 mensen om het leven, bij twee explosies in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem minstens 14. Er vielen ook zeker 230 gewonden. De vertrekhal van Zaventem is nu helemaal vernield, nadat DOVO een pakket gecontroleerd tot ontploffing bracht. De luchthaven zal zeker tot en met morgen dicht zijn.

Het gaat om de "zwaarste aanslagen ooit in ons land", die opgeëist werden door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Er worden drie dagen van nationale rouw afgekondigd. In Duitsland zijn dinsdagavond drie Kosovaarse verdachten opgepakt. Zij zouden een link hebben met de aanslagen in ons land.

AANSLAG OP METRO MAELBEEK

Minstens 20 doden na bom in metrovoertuig

Aan de halte Maelbeek, vlakbij de Europese wijk, ontplofte dinsdagochtend rond 9.10 uur een bom in een metrovoertuig. Eerder werd gesproken over minstens 30 doden. Volgens VRT gaat het intussen om 20 doden. Pierre Meys, woordvoerder van de Brusselse brandweer, zegt dat er bij de aanslag in de metro een zeventigtal gewonden zijn gevallen. Het aantal doden kon de woordvoerder nog niet bevestigen. Hij heeft het alleszins over "een oorlogssituatie." "Het is onbeschrijfelijk. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

AANSLAG OP LUCHTHAVEN ZAVENTEM

Twee explosies in luchthaven

Een uur voor de aanslag in de Brusselse metro vonden er ook al twee explosies plaats in de vertrekhal van Brussels Airport. Daarbij vielen minstens 14 doden en 35 zwaargewonden, melden bronnen bij de hulpdiensten aan onze redactie. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen.

"Het was piekuur toen de explosies plaatsvonden", meldt Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport. "Er waren heel veel mensen aanwezig" Wie normaal gezien vandaag een vlucht had, moet niet naar de luchthaven komen. De vliegtuigen gaan niet opstijgen, aldus Muls.

Twee mensen die in de Starbucks waren, hoorden daar een eerste explosie, zagen vervolgens iedereen naar buiten rennen en hoorden dan een tweede explosie. In de vertrekhal werd eerst geschoten, dan iets in het Arabisch geroepen, melden getuigen.

De explosies zouden het werk zijn van 3 zelfmoordterroristen. Twee ervan hebben een bompakket tot ontploffing gebracht, de derde terrorist niet. Die terrorist is intussen op de vlucht. Het gevaar op de luchthaven is daarom volgens de politie nog niet geweken. Politiediensten zijn nog steeds niet zeker of alle terroristen het gebouw verlaten hebben. Op de luchthaven werd ook nog een zak met wapens gevonden, aldus een politiebron, net als een bompakket van de derde terrorist. Die is om 14 uur tot ontploffing gebracht door ontmijningsdienst DOVO. Naast een lijk op de luchthaven van Zaventem zou een kalasjikov gevonden zijn, vermoedelijk van een van de daders. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws.

Uit de verwondingen van de slachtoffers blijkt dat er ook spijkers zaten in de bommen van de terroristen.

Balies SN Brussels en American Airlines

Eerste berichten spraken over explosies aan de balies van SN Brussels en American Airlines. Maar intussen ontkent American Airlines dat laatste. "De explosies deden zich niet voor ter hoogte van inchechkbalie 8", zegt de luchtvaartmaatschappij in een mededeling. "Geen enkele van onze werknemers is gewond."

Enorme schade

De schade aan het luchthavengebouw is enorm. Zowel in de vertrek- als in de aankomsthal zijn delen van het plafond naar beneden gekomen en tientallen ruiten zijn gesneuveld. De luchthaven gaat voorlopig voor onbepaalde tijd dicht. Iets na 20.00 uur kwam het Belgische leger aan op de luchthaven. Dat stelde Belga ter plaatse vast. Vier vrachtwagens met zwaarbewapende militairen zijn het luchthaventerrein opgereden.

Vermoedelijk moeten zij het gebouw en omgeving bewaken. Zij werden gevolgd door enkele vrachtwagens met graafmachines die zullen ingezet worden bij de opruimwerkzaamheden in de vertrekhal.

De opruimwerkzaamheden in de luchthaven Brussels Airport na de explosies in de vertrekhal zullen waarschijnlijk de hele nacht en minstens een deel van woensdag duren.

KONING ROEPT OP TOT KALMTE

Om 19 uur heeft koning Filip de Belgen toegesproken op alle televisiezenders. "Heel het land deelt in de pijn. 22 maart zal nooit meer hetzelfde zijn", sprak hij.

De vorst had het over een zwarte dag voor België. "Vandaag is ons land in diepe rouw. Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere. Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van de diepe wonden die geslagen zijn", klonk het.

Koning Filip sprak daarna zijn medeleven uit voor de betrokken slachtoffers en hun families. "Mathilde en ik delen in uw leed – u die een naaste hebt verloren of die bij de laffe en verwerpelijke aanslagen van vandaag gewond bent geraakt. Onze welgemeende steun gaat uit naar de hulp- en veiligheidsdiensten. Onze dankbaarheid gaat ook uit naar allen die spontaan hun hulp aanbieden."

Tot slot was er ook een boodschap van kracht voor de natie. België moet strijdvaardig blijven, klonk het. "Tegenover wat ons bedreigt, zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we het vertrouwen in onszelf behouden. Dit vertrouwen is onze kracht."

VERDACHTEN?

Intussen is er een foto opgedoken van de verdachten van de aanslagen in Zaventem. Een politiedienst deelde de foto op sociale media, terwijl die enkel voor interne verspreiding bestemd was. Een van de drie mannen wordt actief opgespoord. De twee anderen zouden zijn omgekomen bij de explosies. Om wie het gaat, is niet bekend.

De zoekacties naar verdachten en wapens op de luchthaven van Zaventem zijn dinsdag rond 15.30 uur beëindigd, zo heeft Belga ter plaatse van de politie vernomen. Over het resultaat van deze zoekacties wordt niets meegedeeld.

LOCKDOWN

Binnenblijven in scholen en bedrijven, winkels toe

Het crisiscentrum raadde de bevolking aan om absoluut niet naar Brussel te komen. Mensen die in Brussel waren kregen de raad om binnen te blijven. Tal van openbare gebouwen in Brussel hielden dinsdag de deuren dicht. De justitiegebouwen rond het Poelaertplein waren toe en ook de musea sloten de deuren. De IKEA-warenhuizen van Zaventem en Anderlecht werden gesloten, Het Vlaams parlement schortet de werking dinsdag op. Alle commissies werden afgelast.

Trein en metro

In Brussel werden de drie grote treinstations (Zuid, Centraal en Noord) gesloten. Het treinverkeer van en naar Brussels Airport is onderbroken. Ook de metro, de bussen en trams reden een hele tijd niet. Intussen zijn de drie stations sinds 16 uur weer open gegaan. Dat zorgt voor lange files aan de ingangen van de stations. Iedereen die het station binnen wil, wordt namelijk gecontroleerd. Het internationale treinverkeer ondervindt grote hinder. Alle hogensnelheidstreinen van Eurostar en Thalys werden geannuleerd.

Autoverkeer

Het autoverkeer zat lange tijd ook helemaal strop. Alle tunnels richting centrum en alle Brusselse tunnels waren een hele tijd dicht. Intussen zijn de tunnels van de kleine Brusselse ring tussen de Hallepoort en Leopold II opnieuw open voor het verkeer.

Gsm- en internetverkeer

Ook het gsm-verkeer in Brussel was overbelast. Het crisiscentrum stuurde een tweet waarin het mensen in Brussel oproept om vooral via berichten te communiceren: “Bel niet, maar gebruik sms of sociale media. Netwerk geraakt overbelast. #Brussel”. Maar ook het internet raakte overbelast."Vermijd voorlopig streaming van video en muziek om het internet vrij te houden voor communicatie." Dinsdagnamiddag herstelde het gsm-verkeer zich weer.

Rond 16 uur kwam het openbare leven in de hoofdstad geleidelijk aan weer op gang.

Strenge controles aan grens

De grens tussen België en Frankrijk gaat dicht. Wie van ons land naar Frankrijk wil rijden wordt gecontroleerd. Iedereen die de grens over wil, moet ook zijn identiteitskaart tonen. Ook Duitsland schroeft de veiligheidsmaatregelen op de grens met ons land op.

NOG MEER TERREUR?

De kerncentrales van Doel en Tihange werden intussen dinsdagmiddag ook deels ontruimd, volgens de lokale politie van Huy. Verder draaien de kerncentrales in ons land opminimumbezetting, zegt nucleaire waakhond FANC. "Enkel wie er echt moet zijn, blijft. De rest werd naar huis gestuurd." Daarmee wil het Fanc vermijden dat personen met verkeerde bedoelingen toegang krijgen tot de centrales. "Er werken ongeveer 1.000 mensen op zo'n site. Die zijn allemaal grondig gecheckt, maar we nemen het zekere voor het onzeker", luidt het.

Ook Kinepolis Antwerpen werd dinsdagnamiddag ontruimd, zo meldt het crisiscentrum. Waarom, is nog niet duidelijk. Andere drukke plaatsen in Antwerpen worden eveneens strenger bewaakt.

Verdacht pakket aan gevangenis Brugge

Rond elf uur waren er ook twee bommeldingen in de buurt van de Brusselse Wetstraat. Even later werd er ook een verdacht pakket gevonden aan de gevangenis van Brugge, waar de pas gevatte terrorist Salah Abdeslam zit. De ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse, maar kon de omgeving opnieuw vrijgeven.

Verdacht pakket aan VUB

Alle studenten en personeelsleden van de VUB op campus Etterbeek werd ook gevraagd om binnen te blijven of om meteen naar binnen te gaan. Er zou een concrete dreiging zijn, meldde de universiteit op de website. Rond kwart voor twee bracht ontmijingsdienst DOVO een verdacht pakket tot ontploffing.

Ook de Zuidertoren in Brussel werd ontruimd na de vondst van twee verdachte pakketten in de ondergrondse parking. Dovo is ter plaatse.

Dreigingsniveau 4

Het provinciaal rampenplan is in werking, meldt Rudi Vervoort, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering. "Onze eerste aandacht gaat uit naar de veiligheid en de slachtoffers", zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, heeft dinsdag het dreigingsniveau voor heel België opgetrokken naar niveau 4. Dat meldt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Nog volgens Jambon is de federale fase van het crisisbeheer ingesteld. Later vandaag komt ook de Nationale Veiligheidsraad bijeen. "De federale regering volgt de situatie op de voet", dat zegt premier Charles Michel. "Absolute prioriteit gaat naar de slachtoffers en naar de hulpverlening op de luchthaven."

Er worden 225 extra militairen naar Brussel geroepen na verhoging dreigingsniveau naar 4. Dat werd uit goed ingelichte bron vernomen. Dat brengt het totaal aantal militairen op een duizendtal. "In de nasleep van de aanslagen in Brussel worden er sowieso verscherpte grenscontroles ingesteld. Bij de politiediensten worden ook alle verloven ingetrokken, alle agenten worden opgetrommeld om te helpen. Veel politiemannen hebben zich ook spontaan zelf gemeld om te helpen", zegt Jambon.

"De mogelijkheid dat het om een aanslag ging, wordt nu onderzocht." Dat schrijven premier Charles Michel en ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Justitie Koen Geens in een persbericht.

Er is een crisiscentrum opgericht. Dat is bereikbaar op het nummer 02-506.47.11. Familie en vrienden die met vragen zitten, kunnen terecht op het nummer 02/753.73.00.

SLACHTOFFERS

Gestrande passagiers zonder eten of drinken

Na de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport zijn minstens duizend mensen geëvacueerd uit het luchthavengebouw. Dat meldt de politie ter plaatse. De evacuatie loopt op zijn einde, maar is nog niet volledig afgelopen.

De passagiers worden opgevangen in opvangcentra in de buurt. Het grootste probleem in Zaventem is momenteel de communicatie. Gestrande passagiers hebben geen water of eten. Het cateringbedrijf van de luchthaven zou daar nu voor zorgen, maar kwam pas traag in actie. Het Rode Kruis zou nu pas aangekomen zijn in Zaventem. Anderen worden naar Leuven gebracht, eveneens in daarvoor opgerichte centra.

Ikbenveilig

Mensen die in Brussel of op de luchthaven zijn, kunnen op ikbenveilig.rodekruis.nl/brusselaangeven dat ze in veiligheid zijn. Op diezelfde site kunnen familieleden en vrienden van mensen terecht om te weten te komen of hun vrienden veilig zijn. Er is ook crisisnummer opgestart waar families van potentiële slachtoffers en reizigers terecht kunnen: 1771. Intussen hebben zich al meer dan 3.000 mensen aangemeld.

"Brokstukken achter mij"

De leerlingen van het zevende jaar Gastronomie in Hasselt waren aan het inchecken voor hun studiereis naar Barcelona toen ze de luide knallen hoorden. "Ik zag een stuk achter mij brokstukken vallen en zag een grote vuurbal", zegt Dylan Ghelen (18) uit Sint-Truiden. "Er ontstond een grote paniek en iedereen liep alle kanten uit. Ik was al mijn klasgenoten kwijt. Ik ben de andere richting uitgelopen en daar werd iedereen door agenten naar buiten gestuurd. Enkele minuten later zag ik gelukkig al enkele klasgenoten. Ik heb meteen mijn ouders gebeld om te vragen wat ik moest doen. Zij raadden me aan om naar de politie te luisteren, maar ik ben echt bang. Ongelooflijk eigenlijk wat er hier aan de hand is."

Beelden uit Zaventem:

">Meer over