De Wever: “Uitspraken oppositie zijn behoorlijk dom”

Foto: Bart Dewaele

De Wever: “Uitspraken oppositie zijn behoorlijk dom”

Print

Het belooft vanavond een stomende gemeenteraad te worden in Antwerpen, waar het politieschandaal hoog op de agenda staat. De oppositie liet zich de jongste dagen niet onbetuigd over de zaak, maar burgemeester Bart De Wever (N-VA) bijt van zich af.

Minstens vijf agenten van de Antwerpse politie hebben zich mogelijk jarenlang schuldig gemaakt aan misdrijven tegenover illegale vluchtelingen. Het waren de politie en het stadsbestuur zelf die de feiten naar buiten brachten. Toch was de oppositie niet mals met zijn kritiek. Er werd gesproken van een getolereerde cultuur van misdaad binnen het korps en bepaalde partijen vonden dat de burgemeester ook bepaalde informatie achterhield.

Niet aan mij

"Als tuchtoverste kan ik weinig of geen commentaar geven over het onderzoek", zegt Bart De Wever voor de start van de vergadering in het VRT-radioprogramma De Wereld Vandaag. "Het onderzoek is in handen van de onderzoeksrechter, die moet desgevallend communiceren. Dat is zeker niet aan mij", aldus De Wever, die naast burgemeester ook korpsoverste is.

Voor de camera"s van Terzake wilde hij wel meer commentaar kwijt. "Dit is geen hoogdag voor de Antwerpse politie. Ik verdedig mijn korps en ga voor hen door het vuur. Ze zijn al heel vaak onterecht beschuldigd van allerlei zaken en ik zal hen altijd blijven verdedigen. Als de vermeende feiten bewezen worden, zullen we met evenveel vuur het korps uitzuiveren. Ik stel vast dat binnen het korps die wil naar uitzuivering heel erg hoog ligt."

Krasse zaken

De Antwerpse oppositiepartijen zijn van plan om op de gemeenteraad meer duidelijkheid te vragen. Zo eist Groen-fractieleider Wouter Van Besien dat er een onderzoek moet komen naar de manier waarop de leidinggevenden van de opgepakte politie-inspecteurs zijn omgegaan met de zware feiten die nu op tafel liggen.

Maar De Wever heeft weinig begrip voor de oppositie. "Ze zeggen dat het onderzoek niet onafhankelijk is als het door intern toezicht wordt gevoerd, aangestuurd door een onderzoeksrechter, da’s een nogal krasse veronderstelling. Vragen stellen over de breedte van en onderzoek waarvan men eigenlijk nog niets weet, dat zijn nogal krasse zaken. Ik zou dat allemaal niet doen. Maar goed, ik zit niet in de oppositie."

"Men heeft geen kennis van zaken. En op dat moment politieke uitspraken doen, is behoorlijk dom. Men komt daarmee wel op televisie maar het blijft behoorlijk dom", zegt de burgemeester nog.

MEEST RECENT