© WAS

Van Besien: “Om misselijk van te worden”

Op de Antwerpse gemeenteraad van maandagavond stond het politieschandaal met stip op één als het grootste agendapunt. De oppositiepartijen trokken fel van leer tegen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Burgemeester, u heeft de Antwerpenaar niet au sérieux genomen”, schoot Wouter Van Besien (Groen) met scherp.

Mogelijk hebben minstens vijf agenten van de Antwerpse politie zich jarenlang schuldig gemaakt aan misdrijven tegenover illegale vluchtelingen. Tijdens hun dienst zouden ze mensen zonder papieren met geweld hebben bestolen en afgeperst. Als grootste agendapunt kwamen de Antwerpse politici samen voor de gemeenteraad om het politieschandaal te bespreken.

‘De bende van Mega Toby en Sproetje’

Oppositielid en fractieleider Wouter Van Besien (Groen) voerde als eerste het woord. “Het politieschandaal was een schok die door Antwerpen ging”, stak hij van wal. “Het is om misselijk van te worden. Dit was mogelijk al jaren aan de gang. De korpsleiding moet op de hoogte zijn geweest, want intern had de bende de naam ‘De bende van Mega Toby en Sproetje’ meegekregen. Hoe is dit kunnen blijven gebeuren? Als we het vertrouwen in de politie willen opkrikken, moet dit onderzocht worden.”

Van Besien richtte nadien zijn pijlen op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA). “U hebt aanvankelijk niet duidelijk gecommuniceerd waar het schandaal over ging en u hebt de Antwerpenaar niet au sérieux genomen. U toonde geen empathie met de slachtoffers maar u had het wel over uzelf, als een soort Pontius Pilatus. Dat dit zolang bleef aanspelen, was blijkbaar geen probleem. U kan best eens niet alleen in de spiegel kijken maar ook door het raam om te zien wat er in de stad gebeurt. Er is duidelijk een gebrek aan vertrouwen in de politie vanuit de bevolking. ”

Peter Mertens (PVDA) trad Van Besien bij. “Hoe kan dit onder de radar blijven? Het gaat hier om zeer zware feiten, dus we vragen om een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek. Wie niets te verbergen heeft, hoeft niets te vrezen. We hebben nood aan gemeenschapsgerichte politie die weet wat er gebeurt in de wijken.”

Geloofwaardigheid van het korps

Ook Robert Voorhamme van sp.a ging vol in de aanval. "De voorzitter van UNIZO Antwerpen sprak eerder dat er mensen uit het drugsmilieu het hand boven het hoofd werd gehouden door de politie in de Handelstraat. Het is ons te doen om de geloofwaardigheid van het korps bij de bevolking. Een groeiende groep jongeren neemt de politie niet meer serieus."

Caroline Bastiaens (CD&V) zat evenzeer met veel vragen. "Hoe zijn deze feiten kunnen gebeuren? Onze samenleving kan alleen het monopolie van geweld aan de politie toekennen als we het vertrouwen kunnen hebben dat dat geweldsmonopolie correct wordt ingevuld."

"Altijd streng blijven"

"We hebben een goed korps in Antwerpen, maar we moeten altijd streng blijven", waarschuwde Open Vld-kopstuk Annemie Turtelboom. "Politieke verantwoordelijkheden en leidinggevenden moeten altijd de agenten inpeperen dat ze instaan voor het bewaken van de vrijheden én van de veiligheid. Laat ons hopen dat het effectief over een zeer beperkt aantal agenten gaat. Geweld tegen burgers en tegen kwetsbaren is verwerpelijk."

Tot slot verdedigde Gerolf Annemans als enige de Antwerpse burgemeester. "Voor onze fractie is dit geen politieke kwestie. Wij vinden het te betreuren dat dit net gebeurt op een moment dat de politie in deze moeilijke tijden net al onze steun nodig heeft. Het korps mag geen slachtoffer worden van politieke spelletjes. Samen met de burgemeester staan wij achter het korps."

“Ik heb niks te eisen”

“Vanaf dag één werd er volledige transparantie gevraagd, nog voor een verdachte voor een onderzoeksrechter werd geleid”, antwoordde Bart De Wever (N-VA) op de kritiek. “Daarna werd er weer gezegd dat ik teveel had gecommuniceerd. Dan wordt er geëist wie of wat er onderzocht moet worden. Ik heb daar niks over te eisen. Dat is de taak van het gerecht. Zo krijgt de politie de schuld toegeschoven. Door de centralisering van het politiekorps komen nu net zeer veel dingen boven, in tegenstelling wat er de afgelopen dagen is beweerd. Ik sta open voor coaching rond identiteit, maar het staat een beetje los van deze zaak. Ik zal het korps altijd met vuur verdedigen, maar evengoed zal ik met vuur alle misstanden bestrijden.”