Oekraïense pilote schuldig verklaard in Rusland

Print

De Oekraïense gevechtspilote Nadia Savtsjenko, die al meer dan twee jaar in een Russische cel zit, is schuldig verklaard in de zaak over de dood van twee Russische journalisten. Ze riskeert meer dan twintig jaar cel.

De rechter verklaarde dat Savtsjenko opzettelijk en met voorbedachten rade twee personen de dood had ingejaagd, met haat en vijandigheid als motieven.

Volgens de openbare aanklagers beval Savtsjenko in 2014 de mortieraanval waarbij twee Russische journalisten in Oost-Oekraïne omkwamen. Ze eisen 23 jaar cel.

Zelf ontkent de 34-jarige pilote dat ze bij hun dood betrokken was. Haar advocaat zegt dat ze door pro-Russische rebellen was gevangengenomen nog voor de journalisten waren omgekomen.

Dinsdag wordt duidelijk welke straf ze krijgt. Een van haar advocaten verwacht een zware straf. ‘Hier is een propagandamachine aan het werk, zonder rechtvaardigheid en vrijheid’, schreef Mark Feigin volgens de BBC op Twitter.

Eerder deze maand kondigde Savtsjenko, die ook lid is van het Oekraïense parlement, aan in hongerstaking te gaan tot een vonnis is geveld. Ze wilde daarmee de procedures doen versnellen, die meer dan anderhalf jaar duurden.

Veel Oekraïeners beschouwen Savtsjenko als een heldin, en een politieke gevangene. Kiev en het Westen spreken van een politiek proces, en riepen op tot haar onmiddellijke vrijlating.

Nu in het nieuws