IN BEELD. Mexicobruggen weg tot februari 2017

Print

De bruggen werden op een ponton getakeld. Foto: Wim Hendrix

Antwerpen -

De twee Mexicobruggen zijn afgelopen weekend weggetakeld voor onderhoud. Tot februari 2017 zal het verkeer over een tijdelijke brug moeten rijden.

De twee bruggen, die de verbinding vormen tussen de Mexicostraat en Kattendijkdok-Oostkaai, werden in 1936 en 1941 geplaatst. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig werden beide bruggen al eens gerestaureerd. Dat is ook nu opnieuw nodig.

Het afgelopen weekend waren verschillende firma’s druk in de weer met het weghalen van de twee bruggen. Die werden met grote kranen van de firma Aertssen op pontons getakeld en werden vervolgens weggevaren. Pas in februari 2017 zullen de twee bruggen terug op hun plaats liggen. Tegen dan zullen ze een grondige restauratie ondergaan hebben en voorzien zijn van de nodige aanpassingen voor tram- en autoverkeer.

Tot dan moet het autoverkeer over een tijdelijke vaste brug. Omdat die brug niet omhoog kan, zal er geen scheepvaartverkeer tussen het Kattendijkdok en het Houtdok mogelijk zijn.

Aan de restauratie hangt een prijskaartje van net geen tien miljoen euro. Omdat de bruggen beschermd zijn, krijgt het Havenbedrijf een premie van meer dan 3 miljoen euro van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA).

Verkeer Antwerpen: Actuele verkeersinformatie en reistijden op de Antwerpse Ring en aansluitende snelwegen.