Salah Abdeslam verzet zich tegen uitlevering aan Frankrijk

Print
Salah Abdeslam en Amine Choukri zijn door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld van deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Dat meldt het federaal parket. Abdeslams advocaat Sven Mary heeft al laten weten dat zijn cliënt zich verzet tegen zijn uitlevering aan Frankrijk.

"Mijn cliënt werkt mee met het Belgische gerecht en geeft toe dat hij op 13 november in Parijs was", zei meester Mary, die verder enkel nog kwijt wou dat zijn cliënt als gevolg van zijn verwonding bij zijn arrestatie op bed ligt.

Salah Abdeslam verschijnt woensdag voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich dan uitspreken over zijn verdere aanhouding. Dat meldt meester Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam. Binnen de vijftien dagen, tellende vanaf zaterdag, moet de raadkamer zich ook uitspreken over het Europees aanhoudingsbevel dat Frankrijk tegen de man heeft uitgevaardigd. De onderzoeksrechter heeft dat aanhoudingsbevel zaterdagnamiddag aan Salah Abdeslam betekend, maar die heeft geweigerd om aan Frankrijk uitgeleverd te worden, aldus nog zijn advocaat.

"Geen misplaatst schuldgevoel"

"We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt", zegt meester Sven Mary. "De Belgische speurders en onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen, we moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk."

Volgens meester Mary werkt Salah Abdeslam mee met de Belgische gerechtelijke autoriteiten. "Zowel bij de speurders als bij de onderzoeksrechter heeft hij zich meewerkend opgesteld", was het enige wat meester Mary daarover kwijt wou.

Ook op de vraag hoe Salah Abdeslam zich momenteel voelde en welke indruk hij maakte, kon of wou meester Mary niet diep ingaan. "Hij maakt een indruk die normaal is voor iemand die net vier maanden op de vlucht is geweest en gearresteerd is. Hij is aangeslagen en heeft nog steeds pijn aan zijn been."

Vier anderen

De andere vier personen die vrijdag opgepakt zijn, Abid Aberkan, Sihane Aberkan, Djemila M. en de man die enkel gekend is onder de valse naam Amine Choukri, zijn ook voor de onderzoeksrechter verschenen. Amine Choukri werd net als Abdeslam in verdenking gesteld van deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie.

Abid Aberkan werd in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en het verbergen van criminelen. Djemila M werd in verdenking gesteld van het verbergen van criminelen maar niet aangehouden. Sihane Aberkan werd in vrijheid gesteld zonder inverdenkingstelling.