© blanken/Hollandse Hoogte

Belg at voorbije tien jaar almaar minder vlees

Tussen 2005 en 2014 heeft de Belg elk jaar gemiddeld 0,9 kg minder vlees gegeten dan het voorgaande jaar. Dat blijkt uit de Bevoorradingsbalansen Vlees van de algemene directie Statistiek van de Federale Overheidsdienst Economie.

Globaal genomen nam de gemiddelde vleesconsumptie met 12 procent af in de periode 2005-2014. De grootste dalingen werden opgetekend voor schapen- en geitenvlees (-41 pct) en voor paardenvlees (-35 pct). Deze twee samen maken evenwel slechts 2 pct uit van de totale menselijke vleesconsumptie. De consumptie van rund- en kalfsvlees nam echter ook af, met meer dan een vijfde: van 13,8 naar 10,7 kg (-22 pct).

De kleinste relatieve afnames werden opgetekend voor de vleessoorten waarvan de Belgen het meeste eten, namelijk varkensvlees en gevogelte. De consumptie van varkensvlees nam af van 26,9 tot 25,1 kg tussen 2005 en 2014 (-7 pct), en die van gevogelte nam af van 16,3 tot 15,9 kg (-2 pct).

Uit de resultaten van het Huishoudbudgetonderzoek blijkt dat de Belg in 2014 gemiddeld 481 euro uitgaf aan vlees. Ten opzichte van 2004 gaat het om een stijging van 9 pct, maar de gemiddelde levensduurte steeg in diezelfde periode met 23 pct en de gemiddelde prijs van vlees met 26 pct. “Dat betekent dat de Belgen dus relatief minder uitgeven aan vlees”, zegt Stephan Moens van de directie Statistiek. “Er is een duidelijke evolutie merkbaar: de Belg heeft de voorbije jaren duidelijk minder vlees verbruikt.” Over de motivaties kan hij zich niet uitspreken.

In 2014 was vlees goed voor 26 pct van de totale voedingsuitgaven bij de doorsnee Belg, terwijl dat 10 jaar ervoor nog 29 pct was. Brusselaars geven zowel in absolute als in relatieve cijfers het minst uit aan vlees, Walen het meest.

Nu in het nieuws